Forsta vecka i Polen

Cżesć allihop!
Japp, nu har jag varit i Polen i en hel vecka. Jag vet inte, jag har nog kommit till ratta pa nat vis. Jag kanner mig inte riktigt hemma har annu, har ju dcok bara varit har i en vecka..
Men det ar inte sa farligt har langre. Jag har borjat hitta. Jag kan hitta till mataffarerna pa egen hand. Jag kan hitta till kontor 1 och kontor 2. Jag vet var man ska kliva av sparvagnen o sa. Men jag skulle nog fa panik om jag steg av nanstans dar jag inte kande igen mig.
Kan hitta till Manufaktura. Det ar det storsta jag har sett, nagonsin! Det ar en giganstisk galleria mitt i Łodż. Jag och Kickan gick dit i forregar. Jeez, det var sa otroligt stort och vackert t.om. Affarer precis overallt. Vi gick lite vilse. Egentligen sa var vi pa vag till en supermarket. Som dumt nog var pa over vaningen av gallerian. Jag fattar inte varfor de har en stor mataffar pa overvaningen och precis langst bort...? Det ar sa urdumt, tvingar kunderna att ga langt med tunga matkassar, och sedan pa nat vis hitta rulltrapporna ner. Fast rulltrappa var det inte. Det var ett stort band som akte ned pa snedden. Inga trappsteg.

I mandags sa skulle jag o Kickan egentligen aka till dagiset som hon skulle borja jobba pa, men Joanna, varan koordinator, hade saklart glomt att namna till dagiset, eller the kindergarden som vi sager hela tiden, att vi skulle komma o besoka arb.platsen. Sa vi fick skjuta upp det till tisdagen.
Ialla fall. Joanna kom o motte oss pa morgonen och vi gick en onodig runda for att hitta ratt trem, alltsa sparvagn.
Vi kunde lika garna ha akt den vanliga 6an och sedan bytt till den trem som hon letade efter hela tiden. ja, vi gick omkring overallt. Till slut efter 40 min sa var vi framme. Det var ett mysigt dagis. Barnen var mellan 4-5 ar. Jag ska egentligen inte jobba dar men jag skulle anda folja med o titta. Men Joanna sa att jag anda kan vara dar en dag i veckan eller sa om jag vill. Hmm, jovisst tankte jag. Innan jag visste allt som jag kommer att gora nu inom snar framtid. Vi hade ju inte kommit till min arb.plats annu och fatt mina uppgifter.
Iaf. Vi var dar en stund bara for att titta vad de gjorde, vad barnen fick gora, och hur det gar till pa dagiset. Barnen var valdrigt nyfikna. De kunde inte koncentrera sig pa froken utan skulle titta pa oss, for de undrade verkligen vilka vi var o vad vi ville DEM!
Men det var jattegulliga ungar. Speciellt en unge som hade ett jattestort fodelsemarke runt hela hogra ogat. Det kommer se jattecharmigt ut nar han blir aldre.
Sedan akte vi till mitt jobb.
Jag kommer, eller jag jobbar pa det andra kontoret. Som ligger till pa en grundskola. Vi har hyrt ett rum dar eller nat sant, jag vet inte. Iaf. Mina forsta uppgifter var att anvanda mig av dataprogrammet excel och sedan organisera namn, skola, adress, nr, mail. Fick en bunt med papper som jag skulle sortera och sedan lagga in pa datorn. For de ska skicka ut brev o sant till skolor, skolorna hade velat fa ngt godkant sa vi ska acceptera det eller vad det nu var. Anyhoo, sa var det ett utdraget och jobbigt uppdrag.
Sedan kom min tutor, Gosia. Hon ar en helcool tjej som verkligen vet vad hon vill har i varlden. Hon ar alltsa min arb.ledare. Joanna ar den som ska godkanna saker o ting, och som ar ansvarig men Gosia ar den som ska hjalpa mig med saker o ting.
Iaf, Gosia skulle diskutera med mig och Clement om vad vara uppgifter ar utover kontorsjobbet. Hon sa att inom Ferso foundation sa vill vi sprida intresse och kunskap inom miljo och ekologi. Hon vill att jag ska resa runt pa skolor och beratta om sadana saker. For att gora det intresant ska jag da tala om mig sjalv, sverige och vissa inressanta saker som tonaringar skulle vilja veta, och sa kunna linda in det i detta miljo och ekologi amne.
Hon och Joanna berattade att dessa tonaringar verkligen kommer att lyssna pa vad jag berattade. Det kommer att vara helt annorlunda for dem. Att en person fran ett helt annat land och som bara ar runt 5-7 ar aldre, berattar om sadana saker verkligen kommer att bli intressant for dem. Joanna sa att manga skolor har gnallt over om nar nasta volontar kommer och har ett foredrag.
Sa nu under helgen ska jag satta mig ner och tanka over vad jag vil beratta, och hur jag ska beratta det pa for vis. Gosia vill garna att jag ska gora det roligt pa ngt satt, kanske ge eleverna en liten uppgift, gora en lek, visa bilder. Jag tankte att jag skulle bryta isen med att gora en liten quiz om hur mkt de kan om sverige. Dela in dem i sma grupper, och de som far flest poang vinner en pase med godis eller nat sant. Polacker blir ju glada av vad som helst, sa :)
Ja, det blir bra.
Idag gjorde vi lite mer kontorsjobb, var tvugna att gora lite research. Kolla upp email och fax nr till olika skolor. Sidorna ar ju pa polska sa det var lite svart att hitta kontakt uppgifterna. Eller snarare den ratta sidan. Det var inte alla skolhemsidor som hade fax nr och det var lite enerverande for mig.
Men det var inte sa svart egentligen.
Vidare sa ar det en till sak som de hade tankt att jag ska delta i. Gosia ska starta en klubb och vill att jag ska delta, plus Clement ocksa. De andra volontarerna vet jag inte for de har ju sina egna jobb att tanka pa.
Men denna klubb: Vi ska forsoka rekrytera ungdomar till denna klubb, darfor ar det bra att jag namner det och delar ut blad om klubben medans jag har mitt foredrag i skolorna. Men denna klubb ska handla om naturen, miljon, ekologi. Allt sadant. Vi vet inte annu vad vart forsta klubbmote ska handla om. Men vi har nagra veckor pa oss.

Hade nyss polack lektion,  haha vad roliga benamningar jag har. Det gick val ganska bra. De andra kan fortfarande mkt mer an mig o Kickan men vi forsoker. De andra sitter sakert o rapluggar om kvallarna bara for att imponera pa alla andra, sakert ;) Men det ar ju en tjej fran sibirien, Milicia, hon kan ju polska otroligt bra for hennes sprak ar ju sa similar polska.
Hmm, ibland glommer jag bort mitt modersmal, ar ibland lattare att sahga saker pa engelska. Snackar ju engelska hela tiden. Tanker pa engelska. Drommer sakert pa engelska ocksa... haha. Tur att jag har Kickan sa man kan snacka svenska emellanat. Annars skulle jag ha blivit galen.
Men, jag har iaf lart mig lite polska ord. Och sa forsoker jag forsta mig pa den polska grammatiken. Det ar det varsta jag har utsatt mig sjalv for. Hemskt! Jag fattar den inte. Jag fattar inte polska. Nee. Framtiden som polackpratare ser inte ljus ut.
Ar extremt pinknodig, men den enda toan i narheten ar jatteacklig. Finns inge papper dar heller....
Men ska hem snart. Ska forressten visa er hur lagenheten ser ut :) Den ar "Jattevacker"


Mitt o Kickans rum. Gissa vems sida som ar vems....? :P Hatar min sang, men nu har jag blivit forsiktigare sa plankorna inte aker ner under mig hela tiden. Kommit pa hur jag hojer plankorna sa jag sover hogre upp med huvet. Mkt battre.


Koket. Jag hatar den dar gasspisen. Litar inte pa den.... Gillar inte stolarna, kanns som de ska braka nar som helst. Gillar inte storleken eller fargen pa skapen heller. Men det duger... Typ.


Vardagsrummet, som bara bestar av en soffa som ingen sitter i. Alla ar i koket, toan, eller sovrummen.
Detta ar ett urtrakigt rum, som man bara befinner sig i nar man gar ut fran sovrummet eller ska in dit.



Detta ar dorren ut. Otroligt isolerad dorr. Rejala las ar det ocksa. Det ar faktiskt tva dorrar. en bakom som ar ytterdorren.

Ja, som jag kanske namnde forut sa ska vi nan dag mala om i lagenheten. Det kommer nog, hoppas jag, se mkt battre ut. Joannas man kom med en tvattmaskin for nagra dagar sen. Sag halvny ut, sa den kommer nog fungera battre an eran - mamma o pappa. =) Men en rormokare ska komma i veckan sa han o fixa, koppla ihop den. Var nat uttag eller sa som inte fungerar. sa det maste fixas innan vi kan tvatta. Har en hel del att tvatta nu, tur att jag tog med mig for mkt klader anda....

Ar ocksa tvungen att visa lite av varan omgivning ocksa.

Nan kyrka, tyckte att det var en fin bild at visa.


Detta ar nan kindergarden. Existerar manga manga dagis i Łodż. Men denna var da skabbig...

Skabbhuset.
Detta ar ett otroligt skabbigt hus som finns i narheten av var byggnad. De haller faktiskt pa o renoverar detta hus. Sag faktiskt en enstaka byggargubbe som hamrade i muren. Sag inte ut som han gjorde nan nytta dock...


Annu ett skabbhus, vi lever verkligen i slummen. Men det beror pa att just dar vi bor ar den allra aldsta delen av Łodż.


Undrat lange over vad detta ar. Ar det en skorsten? Och vad i sjuttsingen ar i halet..? Pa hall sag det ut som en dod fagel, men varfor i herrans namn skulle en fagel satta in huvet i halet och sedan bestamma sig for att avlida?


Har ser vi en typisk polsk bil, enligt vara termer iaf.
-Hur ser vi att att det ar en polsk bil?
-Pa lacken?
haa...ha.


Har ar vara bilder till buss/trem manadskort. Kickan ser alldeles for glad ut, tror det berodde pa nat Clement sa just nar jag tog kortet. Och jag ser bara allmant drogad ut.

Ja men nu har jag tankt att ga hem, maste pinka snarast. Det tar val 10 min att komma hem. eller en kvart kanske.
Tar 5 min att ga fran detta kontor genom stora gagatan till the trem, och sedan 10 min att aka sparvagn och sedan ga sista biten hem till slummen.
Ar otroligt hungrig, ska gora middag nar jag kommer hem.
Imorgon sa ska jag som sagt folja med Kickan till hennes kindergarden. Pa kvallen sa har mentorerna tankt att dra med oss volontarer pa nan partykrog eller nat sant.
Egentligen har jag inte lust, inte saker. Men vi far se. Kickan ar ju sjuk. Hemsk hosta, hon har sakert feber ocksa. Inte roligt att dra utan henne. Och jag kanner mig inte saker med de andra volontarerna annu. Speciellt inte med dem jag bor med. Tysk tjejerna ar ju hel konstiga, den ena ar hel falsk. Jag kan verkligen inte satta fingret pa det. men det marks att de ar yngre. Milicia fran sibirien diggar jag. Clement ar ju ett charmtroll. Men jag gillar Christine fran Danmark mest. Hon ar den mest naturliga manniska jag har mott. Helt lugn, stressar inte, alltid glad, hon ar en djup manniska. bast av allt ar att hon alskar Sverige. Hon ar helt sald pa The Knife som ar fran sverige, jag gillar dem ju inte. Inte min sorts musik, och jag vet Loys "Jag lyssnar bara pa dodsmusik" ;P
Men efter hon blev foralskad i det svenska bandet sa alskar hon allt med sverige. Hon hade langtat efter att vi svenskar skulle komma hit, hade t.om skrivit upp det i sin almanacka. haha =)
Men henne kan man verkligen prata med. Inte ...eh falsk som tyskarna.
Hon har talat om att hon verkligen vill bli regissor, hon ska regissera en kortfilm med barn, plus nat annat med nagra teater skadespelare. Ja hon har manga ide'er.
Jag sa att om hon vill ha en manusforfattare sa kan jag stalla upp. Men vi far se om den saken.. :)
Bara for att hon ar den hon ar, sa ar hennes volontar tid snart over. Hon aker hem nasta manad typ. saklart. och desa...tyskar kommer fortfarande vara kvar.

Nej men nu maste jag dra. Haller pa o pinkar pa mig.

Uppdaterar bloggen om nagra dagar igen, nar jag har mer att skriva.

Pus o kram pa er, over and out.

Pa pa, Nathalie (kan liite polska)

Kommentarer
Postat av: Louise med familj

Har du med dig någon dödsmusik då??

Kul att följa bloggen.

Natti natti..Sussa sött!

Puss på näsan

2008-09-18 @ 22:21:19
Postat av: Jannica

det låter ju ganska bra hittills men jag tänkte på en sak, istället för att ge ungdomarna en påse godis borde du kanske testa med en påse blåbär xD aja ha det bra och sov gott :)

2008-09-19 @ 00:22:20
Postat av: Tomas

Hej!



Mycket roligt att läsa om vad som händer där nere... :) Ha det toppen - vi hör snart igen.



Kram,

Tomas

2008-09-19 @ 06:19:04
URL: http://www.lindarna.net
Postat av: Kathleen Lind

haha Härligt förslag av Jannica däruppe, en påse blåbär!FNISSAR



Det ser verkligen ut som slum därborta, tänk vad du kommer att uppskatta Sverige när/om du kommer hem igen! (Skriver om, vem vet, du kanske blir förälskad i någon under din resa!)



Puss o kram/storesyrran

2008-09-19 @ 09:14:53
URL: http://www.lindarna.net
Postat av: Angelica

Jadu det var inte världens vackraste område ni bodde i må jag säga, men det kanske har sin charm ändå på något sätt! Ditt jobb verkar roligt och intressant faktiskt, kommer säkert gå jättebra att hålla föredraget också =) Ha det bra gumms! kram / darko

2008-09-19 @ 11:36:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0