Ja du Nathalie, och folket ...

Langesen jag skrev nu - var ska man borja egentligen?
Jag kan borja med att beratta om min forsta workshop jag gjorde i ondsdags pa 'herregud'-skolan.
Det var tankt att jag egentligen bara skulle ha en EVS presentation for en grupp, och sedan ha workshop med en annan grupp, alltsa klass. Men nej. Ena lararen sa att de hade mixat grupperna och att jag maste ha workshopena tva ganger i rad for annars blir det trakigt for dem som redan har hort min evs presentation forra veckan.
Naja, tankte jag. Visst, kor hart, tankte mitt andra jag.
Forsta klassen var lite si sa dar med. De var mellan 15-16 ar kanske och var valdigt blyga. Jag borjade med att dela upp dem i 4 grupper, berattade att jag nu skulle ge alla grupper varsitt papper dar de skulle rita nanting som ar typiskt sverige. Sa ocksa att de maste diskutera i gruppen och komma fram till vad de vill rita, men om det ar nat mer som de kommer pa kan de ju rita det ocksa.
Gav dem 8 min.
Efter de var klara bad jag dem att visa upp, och beratta vad de har ritat och varfor de tycker att det ar typiskt svenskt.
Manga ritade Ikea hus, valdigt vackra... en grupp ritade en alg, en annan grupp ritade blonda flickor, tva av grupperna ritade godis. jag tycker inte att det ar sarskilt svenskt med godis. Jag fragade varfor, de sa att det bara ar sa typiskt. Jag undrade om de visste nagra marken eller namn pa nagot svenskt godis, men icke sa nicke visste de det inte.. Hon tillade att det godis hon har provat fran sverige var ackligt. Jag hade inte sa mkt att svara pa det sa jag sa 'Alrighty then, thank you. Moving on.."
yaya, efter det lilla testet sa sa jag att nu mina vanner sa ska ni testas annu mer for nu ska vi ha swedish music quiz. Wee skrek dem, inte.
Spelade iaf upp 7 olika latar. De kande igen abba, nastan ace of base, och roxette. Men icke the ark, fastan Gosia sa att de ar sa populara har. Andra gruppen var bast pa svensk musik, men de var ju aldre ocksa.
Ok, men det gick valdigt bra iallafall. De verkade ha jatteroligt under quizen, min tutor sa att de tyckte om min workshop med dem. Att det var roligt att jag aven hade en liten svenska lektion pa slutet (eftersom det var lite tid over)
Jag bad dem att fraga mig om sverige eller om mig sjalv. Fick inte sa jattemanga fragor.
Men forsta gruppen lyckades jag charma nar jag svarade pa deras fraga om vad jag tycker om polacker. Svarade att jag tycker att de ar otroligt trevliga och hjalpsamma.
Lyckades roa andra gruppen, eftersom de inte var lika blyga, med att prata med lite hjalp av humorn om vad jag tycker om Polen och vad jag inte tycker om Polen.
Aven tala om sadant de inte visste om Sverige.
Men sjalvklart sa var de saker som jag maste tanka pa och som jag maste korrigera till nasta workshop som jag ska ha nu till veckan. Ska borja med en ny skola nu pa onsdag. Det ska bli intressant. Det ar en vanlig skola tror jag, varken privat eller katolsk som den senaste.

Men som sagt sa har det hant sa mycket pa senaste tiden. Vette sjuttsingen vart jag ska borja.
Borde egentligen tala om Spała.
Ja, ok.
Vi kom hem fran Spała forra helgen. Vad gjorde jag dar nu da..? Eh, ja. Det var en sorts traning for min organisations grupp. Torsdagen och fredagen innan helgen var lite halvjobbiga. Det var traning for oss volontarer angaende workshops. T.ex sa tog Jacek oss ut pa en liten skogsutflyk over dan, dar han visade oss hur det kan ga till nar man ska ha workshops med barn i skogen. Vi fick prova pa vad barnen brukar gora, vi ritade av naturen, kramade trad(nja, vi skulle -utan ogon- forlita oss pa en annan person som skulle leda en till ett trad som vi sedan med hjalp av ogon hitta tillbaka till) och bygga en nojespark som vi skulle fantisera ihop en historia om, och till sist bygga djur med hjalp av blad, pinnar och kottar. Det var jattekul. Om man bortser fran att man fros sa mycket att kvalsterna piggnade till och levde lajbans pa blad-lossens bekostnad. Eftersom de flyttade hemifran. (Ok Nathalie du ar knapp)
Vidare sa fick vi prova pa en annan workshop som Jacek gor med ungarna, vi var i den vanliga salen, dar han visade hur man kan rena vatten. Poangen var val att man ska spara pa vattnet och forsoka inte fororena det.
Allt ska ga ekologiskt till.
Pa fredagskvallen fick vi uppdraget av Joanna dar vi skulle forbereda en internationell-kultur show. Som vi skulle visa upp dan efter nar vara mentorer och jobb-kolleger och tutors skulle komma.
Herregud vad trott jag var den kvallen. Rena plageriet! Vi satt till ett pa natten och planerade.
Dan efter var annu mera plagsamt. Sangen jag var tvungen att sova i var sa hard att min ryggrad mer eller mindre kan kallas for tva ryggradar, iaf jag sov inte sa bra.
Det var tortyr nar mentorerna och alla andra kom, for da fick vi den helvetes javla (ursakta spraket) uppgiften att vi skulle borja planera The Volunteer Week som vi ska ha i borjan av december.
Det gar ut pa att vi ska informera folk om Evs, kanske lyckas rekrytera dem. Att folk ska veta om att det finns denna organisation dar ungdomar mellan 18 och 30 kan aka till ngt land i europa och jobba som volontar. Att det ar en rolig och bra erfarenhet som man kan ha i ryggsacken i senare liv. Plus att det ar ett minne for livet. ...Blaha o blaha.
Naja, vi satt dar i tre fyra timmar, delade upp oss i grupper och gick igenom vad vi kunde gora under den dar volontarveckan, att vi maste gora det pa ett bra och roligt satt.
Till slut kom vi fram till att det ska finnas en promotiongrupp, som jag ar med i, dar vi ska hitta satt att sprida information om Evs, och volontarveckan(bl annat om att vi ska ha en stor fest som alla far komma till, vi hoppas att det skall lura folk-haha).
Vi maste pa ngt satt printa posters och leaflets, eh reklamblad. Vi maste planera hur de ska se ut och gora dem attraktiva sa folk vill lasa dem och bli intresserade.
En annan grupp ar workshop gruppen, folken dar sak aka runt i skolor och informera och gora aktiviteter om Evs osv.
Annan grupp ar manufaktura gruppen, som jag ocksa ar med i, vi ska sta pa manufaktura, exakt var ar lite diffust annu, men vi ska sta o snacka om evs, visa upp foton pa oss volontarer i arbete sa folk far se vad vi gor, osv osv.
Sista gruppen ar party gruppen som ska forbereda och planera festen. Det var nat tal om att vi alla ska kla ut oss men jag ar inte saker.
Ok, men det ska bli kul. tror jag. Hoppas det iaf. Hade ett mote idag forresten med min promotion grupp. Vi forsokte komma pa hur affischerna ska se ut. jag gav forslaget att det kan vara en massa foton som en ram runt affischen men exakt vad som ska sta pa affischen ar ju en annan femma. Hanne kom med forslaget att det kan vara streck ut fran alla foton med korta fraser eller bara ord som "Bli volontar - minne for livet", " Ar du mellan 18-30 ar", " Bo i ett annat land",
"Less pa familjen, less pa Sverige? Bli volontar!" Nja den sista kanske man inte ska ta med, kan fa ungdomar att strejka eller nat.
Ok, men holl inte jag pa o prata om Spała?
Jo, efter det dar otroligt sega timmarna med urtrakig planering och brainstorming sa segade det sig fram till den internationella kultur shows eftermiddagen.
En timme innan det borjade sa skulle vi forbereda allt praktiskt.
Det var en rolig show. Har sa klart inga foton. Min kamera dog. Men jag ska farag Jana om jag kan sno lite kort fran hennes kamera o lagga in.
Milicia och Clement agerade som show ledare. Alla mentorer, tutors, koordinatorer, kompanjoner och bekanta blev uppdelade i tre lag. Och de skulle tavla i olika quiz, fragetavlingar och lekar, dar det gick ut pa att de skulle veta vilket land allt kom ifran. Mellan varje lek eller dylikt hade vi internationell reklam ;)
Jaklar vad de skrattde, publiken. Sa jag antar att de hade en trevlig kvall.
Pa kvallen var det fest, som vanligt-holl jag pa att saga. Nej men det var jatteroligt. Har aldrig festat med gamlingar, som jag kallar dem. Men de var jatte trevliga och roliga, de blev val unga pa nytt kanske - nu syftar jag pa biblioteksfolket som ar tutors till hanne och Milicia.
Fick reda pa att Joanna bara ar 28 ar(!) Hon ser ut att vara narmare 40 kanske. Trodde verkligen inte att hon bara ar 28..
Men det var roligt att se henne pa lyset. Inte ofta kan man saga. Cathrerine sa att hon aldrig har sett Joanna och Jacek sa sociala och trevliga som de senaste manaderna sen vi nya volontarer kom. (Catherine ar en gammal volontar som drar hem i december.) Kanske ar min otroligt positiva energi som har gjort sitt ;Phaha
Dagen efter fick vi reda pa vilka som ar var och ens privata mentor. Jag fick redhair Kasia. (finns tva Kasia)
Men jag vart glad for hon ar en cool tjej, och vi har mycket gemensamt. Hon ar nog den enda forutom kanske Lukasz som gillar nastan samma musik som jag, plus att Kasia alskar mina favoritbocker, Isfolket!
Sedan var det hemresa. Spała ar inte langt fran Łódz sa det var inte en lang resa direkt. Men som jag alltid brukar saga sa var det skont att antligen komma hem igen, och sova i en riktig sang(Nathalie du ar rolig du)
Har forresten lagat min sang nu igen. Snoret var inte riktigt fastbundna runt varje planka, men idag fixade jag det rejalt. Spjalorna holl nastan pa att ga av nar jag drog till, men nu ska jag fanimej slippa ligga med arslet pa golvet.
Vad man ska overdriva...

Ok vad ska jag beratt mer om vad som har hant..Hm, i fredags sa var det stormote om varan volontarvecka. Vi kom inte fram till sa mycket tror jag. Innan alla kom till motet sa kom jag pa en bra ide.
Alla jag som jag vill prata med fran Sverige har ju ingen msn, och de som har msn, nej de har ju ingen mick.
Sa jag tankte, ok men jag gor en Skype anvandare sa far jag gora forsta samtalet gratis.
Tankte att jag borde ringa mamma o pappa och prata med dem. Men nej, ingen svarade. Provade med att ringa alla syskon, men nej ingen av dem svarade heller. Tankte att fan, det funkar val inte. Medans jag forsokte komma ihag hemnr till Ang, eftersom jag inte orkade hamta mobilen, provade jag ringa mamma igen men nej de svarar inte.
Men jag provade att ringa till familjen Nordin, och sanan mina ord men nordinare kan man lita pa. Jannica svarade
"Ja det ar Jannica"
"Hej Jannica, eh, hor du vem det ar?"
 "eee,uh. Nej"
"Jag bor t.ex i Polen"
"Nathalie?? Ar det Nathalie?! Angeeeeelica, Angelica det ar Nathalie!!
"Vad?? Ar det Nathalie??"
Fan vad glad jag blev over att hora deras roster. Antligen prata svenska, med nagon fran Sverige. Sa underbart trevligt.
Fick snacka med Angelica och hon ville veta allt som har hant pa sistonde,  visste inte var jag skulle borja. Sa mycket att beratta. Men vi fick bara snacka i en kvart eller nat for man far val inte snacka mer i forsta gratis samtalet. Naja, hon ska forsoka lana en mick av sin bror sa vi kan snacka mera over msn eller nat.Eller hur Ang?Lat Jannica fa snacka ocksa;P

Ok, men efter att volontarvecka-motet var over sa sprang vissa ivag for att kopa vodka. Herregud tankte jag, ska det vara fest nu igen. Inte hade jag lust med det. Sa de borjade festa har pa kontoret, jag satt vid datorn for jag hade lite viktigare saker att gora kan man saga.
Men jag fick leka dj under tiden eftersom min dator ar den enda dator som har speakers, sitter aklltid vid denna dator just for att, ja just det, de har hogtalare. "Typiskt Nathalie " tanker ni da.
Ok, jag deltog lite grann i denna forfest eller vad sjuttsingen det var. Men jag hann bara dricka en grogg sedan skulle vi flyga ivag till nat stalle. Heaven eller nat hette stallet. Men det var smockfullt. Bara vip gaster fick komma in tydligen. Sa Łukasz ville att vi kunde dra till Kilinska istallet. Ni vet, det dar dans/pub-stallet med de kusliga toaletterna dar man tror att folk kan se en genom glasfonstrerna.
Iaf, sa var vi dar o dansade till 3 eller nat. For vi kom hem runt 4 har jag for mig, och nattbussarna gar bara en gang i halvtimmen.

Igar sa skulle vi allihop till en filmskola dar de hade oppet hus eller nat. Som vanligt kom de flesta forsent, och jag o Kickan kommer alltid i tid. typ. Men vi kom ett par minuter forsent, vi skulle motas allihop utanfor Galeria Łodż. Jag o kickan tog en annan tram dit for att det skulle ga fortare, men trots det sa kom Łukasz som en oljad blixt fran landet ingenstans, fattar inte hur han visste att vi var dar. Naja, han ar mystisk den dar mannen. Men vi foljde pa mentorn till gallerian dar alla andra skulle vara, fan heller, inte en kotte. Alla var ju, forsenade! Sa han ringde till Gosia, som sa att jag o Kickan kunde dra direkt till skolan. Sa Łukasz visade oss dit for att sedan dra till gallerian igen o mota resten.
Filmskolan bestod av manga olika byggnader. Vi blev visade runt av en elev som ocksa ar koordinator till min tutor Gosias kille Ares, (han tillhor inte varan org.
Hade somvanligt ingen kamera (ska en dag samla ihop en massa kort fran olika tillfallen och lagga in, for det ar sa mycket som jag vill minnas).
Vi fick se pa nar en scen spelades in. Det verkade vara en helgalen film. De satt utomhus runt ett bord med gammaldagsa klader (de verkade inte bry sig om att stada bort alla gamla hostlov som lag, verkligen overallt)
Helt plotsligt hoppade en gammal kvinna upp och skrek nanting, sjalvklart fattade jag ingenting. Hon skuttade runt bordet och skrek i ansiktet pa de andra skadisarna. nar hon var klar med sin skrik-del sa damp en annan kille ner pa knana och skrek. Och scenen var over... Jag kallar filmen for: " Polska skrik med en nypa av skrik pa polska"
Vidare, sa fick vi folja med in till ett rum dar de editerar filmer. (Vi fick se det eftersom vi var inte manga i gruppen, bara jag kickan gosia och ares, eftersom de andra alltid ar sena och aldrig kommer i tid.)
Vi traffade pa en norsk kille som sa nanting pa polackiska, fattade inte mycket. Men sedan sa han nat i form av att "Har redigerar vi filmer och sa har ser det ut." Jahaaaa, sa vi.
Sedan var det inte sa mycket mera arr se an att vi gick till en liten bio de har dar vi fick se 4 kortfilmer som elever hade gjort. Det tva forsta var lite langre kortfilmer som var rikigt imponerande. Eller ja, visst var det manga detaljer som var mindre bra. Men i det hela sa var det riktigt bra gjort. De tva sista filmerna var bara kontiga kort kort filmer. Fattade verkligen ingenting av dem. Tror att eleverna anstrangde sig alldeles for mycket och forsokte gora dem for "djupa" eller nat sant. Resultatet blir ju bara att man helt enkelt inte fattar nanting och inte gillar filmerna istallet..
Naja, halvcoola effekter hade de lyckats med iaf.
Basta med hela den dan var nar jag o Kickan akte hem och at.
Gud vad jag langtar tills vi far vara manadspenningar sa vi kan handla riktig mat!
Gar omkring hungrig nastan jamt de senaste dagarna.
Maste ha pengar for jag behover verkligen nya skor. Kan inte ha dessa skor langre, speciellt inte nar det regnar. Hela foterna blir ju dyblot!

Ok, ni far ursakta att denna blogg blir lite trakig utan foton. Har ju inte nagra just nu. Pga att jag inte har nya batterier till kameran(!!) Men sa fort jag far kopiera fran ngn annan sa ska jag lagga in dem.
Eller jo jag har lite foton ni kan se for jag var pa ett polskt brollp helgen innan Spała. Min polska larare ville att vi alla skulle komma pa hennes brollop. Det var en modern och valdigt stor o vacker kyrka. Och hon var jattevacker i sin klanning.



Hon var lycklig som bara den

Sjalvklart klom vi forsent till brollopet, 10 min. Men det gjorde inget for vi hade inte missat nanting. Prasterna(tva st?) babblade, tyckte jag, samma saker hela tiden. Och ingen markte att vi kom forsent, pga att vi inte hittade ratt buss eller tram till kyrkan. Den lag lite utsides fran stan.
Kyrkan var sa stor att inget marktes, plus att folk gick ut o in hursomhelst anda...
Det var ett fint brollop, tror jag. Var sa mkt folk, sag ite vad som hande dar framme, prasterna pratade skit antar jag, fattade ingenting. Nar den ena hade pratat var det en klocka som slog tre ggr, da foll alla till marken o spelade doda.
Nej jag skojar, men nastan, de foll pa kna och bad. Efter en stund satte sig alla up igen och den andre prasten tog over och babblade strunt igen. Tror det var mer hogmassa an brollop. Typiskt kyrkan.
Under tiden sa gick folk ut och in som sagt, varje gang en ny person gick in korsade de sig och foll pa kna infor Jesus eller Goliat, vet inte om det spelar roll.
Tortyr var det iaf, ryggen pinades och fotterna varkte eftersom vi hade sprungit hela vagen till kyrkan, och jag hade inte mina gympadojjor pa mig, sprang i klumpiga klackkangor.
Bara darfor sa var man tvungen att stalla sig upp hela hela hela tiden. jesus hit Gud dit, och sa sta upp!
Riktigt brollop vare... hmm.?
Ok, efter brollopet skulle vi sta (gaah!) och vanta pa att komma fram till bruden for att gratta henne. En miljon manniskor senare var mission completed och vi drog hem.

Tillveckan kommer det inte handa sa mycket mer an att pa onsdag ska jag ha workshops pa denna nya skola, hoppas det ar lika trevliga larare och elever som pa katolska skolan.
Vi kommer antagligen fa vara pengar(!)weehoo. Da vet jag en som kommer att ga in i varenda skoaffar i hela Łódż.
Hoppas att jag kommer att fa tid att aka till dagiset pa fredag. har inte varit dar pa lenga pga alla resor hit o dit, och alla workshops och blaha.
Kickan sa att Magda, lararen dar, verkligen vill att jag sak komma sa vi kan hitta pa ngt kul med barnen, ga pa bio eller vad det var.
Ja just, pa tisdag ska alla volontarer komma hit pa kontoret och leka elever, for jag o Clement ska trana vara workshops infor dem. Gosia tycker det ar bra att vi tranar pa smadetaljer. Tycker jag med, jag vill veta hur man handskas med tystlatna och blyga skolklasser. Som aldrig fragar nanting! Hemskt!

Ok, men nu ska jag sticka hemat. Maste ata dagens andra mal, som bestar av tonfisk, makaroner, majs och vitlokssas.
Utsokt har i Polen, men jag skulle aldrig ata det i Sverige. I Sverige ar man krasen, men inte har. Har t.om atit mogligt brod... Pappa skulle vara stolt. :)



Pussar o Kramar till er alla men nu maste Nut sticka.*gone



Trippen till och fran Warsawa

Ons 1 oktober
Det var en stressig morgon. Hade inte sovit sarskilt bra eller lange. Tog farval av Kickan, hon grat floder saklart ;)
At frukost, sag till att allt var packat innan resan, skrev "kom ihag" lappar overallt sa de som var kvar inte skulle doda den enda fina blomma som finns i lagenheten. Sedan blev klockan mycket helt plotsligt fast jag alldeles nyss hade all tid i varlden.
Tidsoptimisten Marit skulle kolla sig i spegeln 50 elva ggr innan vi kunde ga. Vi skyndade oss till Franciskańskas tramstop. Men...missade den precis. Om vi bara hade gatt en minut tidigare...
Kl var kvart over nio. Taget till Warsawa skulle aka 10.00. Nasta tram skulle komma halv, men det gar ca 20 minuter att aka till tagstationen. Vi skulle inte hinna. For vi maste skaffa biljetter innan vi stiger pa.
Men.. goa vanner, vi sag nat gult svischa forbi. Om Marit hade vetat om gula bilar leken, (man slar varann lite latt om man ser en gul bil) sa hade jag slagit ner henne, for jag var sa arg inombords.
Naja, vi halt-sprang efter den. (hade tunga vaskor ska ni veta)
Som tur var sa var det en hel lang rad med taxibilar langst gatan alldeles i narheten av tramstopen. Att vi inte hade sett det forut....?
Hoppade in i taxin, detsination Łódż frabryczna!
Trafiken var en mardrom.....
Bil koer hela tiden. Det gick sa seeeegt sa seeeegt.
Vi lyckades forklara for chaffisen att taget gar 10 och att vi borde skrika "hoppla" lite hogre sa bilen hor.
Han trock pa gasen och gjorde lite svangar a la USA.
Jag satt o rabblade " vi hinner inte, vi hinner inte, vi hinner inte", pa svenska..
Men av ett under sa hann vi precis dit. Behovde bara koa i 1 minut, fick en biljett, spang till taget, satte oss ner o pustade ut...
Warsawa ar en valdigt fin stad kom jag fram till. Fina byggnader, fina parker os.v.
Jag Marit, och Milicia tog en buss, fran tagstationen. Da hade jag inte en aning om var jag var, forlitade mig helt pa de tva andra eftersom de verkade veta lite grann. Atminstonde sa latsades de att de hade en aning om var vi skulle.
Vi fick fraga lite folk om var vi skulle, visst visste de var Agrykola Hostel ligger, men det var ju det lilla kluriga med att forsta vad hon snackade om. Milicia ar ganska duktig pa polska sa hon fattade mestadels om vad de sa.

Antligen sa kom vi dit. Ganska mysigt hostel, det verkar egentligen vara ett stalle for sport freaks eftersom det var en stor fotbollsplan med en springbana runt den.
Vi fick nyckeln(!) till varat rum, traffade pa tva andra rumskompisar. En tysk tjej, Maria, som Marit verkade kanna redan. Kul for henne da.
Och sa var det en italiensk tjej, Valeria. Hur go som helst. Hon var mkt dalig pa engelska, det papekade hon manga ganger under de dagarna vi var i Wars. Hon drog ut pa orden, stor brytning pa italienska, men jag fattade nastan alltid vad hon sa. Hon hade ett mycket bra kropssprak, svangde mycket pa armarna. Paminde lite om den dar hojdhopperskan som flaxade med armarna sa mycket precis innan hon gor sitt hopp....
Anyhoo. Kl ett var det lunch, eller de kallar det middag har. Middag kallas lunch i Polen. Hur konstigt som helst. var alltid missuppfattningar nar man fragade om nar det var middag, "ja men det har redan varit middag", sager ledarna. "nej, kl ar tre nu." sager jag, sedan kommer ett stort "aha" fram.
Var var jag, jo lunch, eeeh middag. Mycket mycket go mat har. Vi at och at under dessa dagar. Kandes som man var i sthlm igen, pa avrese kursen. (Detta ar anlandningskursen om ni undrar vad i helvete jag gjorde i Warsawa.)
Kl 3 sa var det forsta sessionen, som de kallade det. Vi presenterade oss. De flesta var fran Ukraina, ett par fran frankrike, manga fran tyskland, en fran belgien, en fran italien, en fran turkiet, en fran finland.
Efter det gjorde vi manga olika lekar, mycket roligt. De ville val latta pa stamningen trodde jag.
Sedan skulle det vara lite teamwork, skriva pa stora papper vad vi tycker evs star for, vad vi vill fa ut av dessa manader vi ar har. osv.
Med alla dessa olika uppgifter vi fick sa skulle vi redovisa vad vi kommit fram till.
Ja, allt var helt ok faktiskt.
Sedan var det eh, ja lunch, kl 18. Mycket god lunch =) Man blev aldrig hungrig i Warsawa.
Man ar alltid ledig efter middan, eh lunchen.
Sa vi fick gora precis vad man ville.
Jag och en hog med andra manniskor bestamde oss for att aka till city och hanga pa en pub eller nat. Vi hamnade pa en halv sunkigt stalle, men det var skitbra musik de spelade. Satt dar i nagra timmar, tills jag sa att" Na, nu ar jagh trott, fler som vill aka tillbaka?"
Tillslut kom man tillbaka. Somnade nastan pa en gang. Jag var sa trott! Men det skulle inte vara sista kvallen for mig med att vara trott. Vanta du bara Nathalie.

Torsdag nasta dag. Det var ett hullerombuller med allting. Man var tvungen att ga upp tidigt om man skulle fa tid till at duscha. Alla tjejer maste dela pa tva duschar, killarna som bara var sex stycken, hade fyra st. Lite fusk. Men det ar alltid fuskigt.
Fran 7 till halv 10 finns frukost redo. Swedish table kallar de det. De serverar allt pa ett bord sa man far ta for sig sjalv nar det ar frukost, lunch och middag.
Kl 9 eller 10 borjar sessionerna varje dag. Det ar lite olika, bra med flextider tycker jag. Sa man kanske far en chans att sova lite langre.
Vi skulle presentera oss igen, men lite utforligare. Ingen hade riktigt lart sig namnen pa alla och var de kommer ifran, var de bor har i Polen och vad de jobbar med for projekt.
Vi lekte lite lekar igen. Diskuterade om olika saker. Vi skulle aven komma pa vad vi ville gora pa eftermiddagen eftersom vi fick gora vad vi ville som hade med vara intressen att gora.
Sa vi skulle ropa upp det vi ville veta om Polen, ex historia, kultur osv.
Jag ville veta lite mer om polsk musik, ja, vad det finns for rock band har t.ex.
Tva killar var ocksa intreserade. Saklart han fran Finland. Det ar ju ett av det mest metalliska lander har i varlden. Tycker jag iaf. Och sa var det en fran Tyskland. De ville garna att vi skulle dra till hard rock cafe eller nat sant. Jo visst tankte jag men jag ville aven fa reda pa det jag ville veta pa andra satt, men jag visste inte vilket.
Det var aven det att jag trodde inte att det var en liten chans att ett polskt rockband skulle spela just idag.
Iaf, efter "lunch" sa skulle alla dra till de stallen de ville. Jag letade ratt pa Conrad, han sa att Joel hade ont i huvudet och att han inte orkade ga, han ville vila tills middagen. Och sa sa han om vi ska ga till rock cafet sa ar det bast pa kvallen, da det kanske finns live band osv. OK, men vad skulle vi da gora? Det slutade med att vi foljde pa en annan grupp. De skulle till en fotografisk konst utstallning. Tankte att det kanske skulle vara intressant. Och det var gratis. ;)


Har ar vi pavag till museumet. Och en bild pa hur stallet ser ut.

Denna staty stod i utomhus rummet.
Ett rum som finns i byggnaden men anda ar utomhus.


Har ingen aning vad allt forestaller. Men de var intressanta att kolla pa.

Detta ska foretalla att vara mkt konstarligt i fotograf varlden.

Nastan alla bilder ar fran 70-90 talet sa de ar inte photoshop gjorda direkt. De flesta kan man nastan tro att vara datagjorda. For vissa foton fattar jag verkligen inte hur de har gjort dem..


Denna bild handlar om Natalie. Har ingen aning om vem hon ar men det verkar vara en tragisk berattelse om man kollar in texten, som jag anda inte fattar sa mycket av.

Pa fredagen sa var det som vanligt under dagen, lekar och tjofs, och pladder och team work hit o dit.
Ibland var det kul, ibland bara trakigt.
Pa kvallen var det polsk kvall. Vi skulle till en resturang och ata polsk mat.


Har ar vi pa vag till resturangen...

Har var pierogerna valdigt goda, speciellt dem med kott i.
Det var meningen att det skulle ha kommit ett gang med dansare dit som skulle underhalla oss, med polsk dans eller nat sant. Men de kunde inte komma tydligen. Synd, for kvallen var sumpig. Jag rakade sitta med dem som knappt kan snacka engelska. Nagra i gruppen kan mer polska an engelska. Sa det ar darfor vi har tva ledare. Marta pratar engelska, och Elixa oversatter till polska sa de andra forstar vad som skall goras, osv.
Ja, sa jag hade ingen jag kunde prata med. Men jag var anda upptagen med att ata sa, det gjorde ingenting egentligen.

Nasta dag. Ja, vad gjorde vi da..? Under dagen sa gjorde vi all mojliga olika workshops. Vi skulle bland annat ta ett stort papper, rita en gubbe som skulle forestalla oss sjalva. Sedan pa nagot satt skriva om oss sjalva, varfor vi valde detta projekt, vad vi vill gora har i polen, om evs, osv.
Min "teckning" blev klockren. Ska ta kort pa den en dag och lagga in.
Den ser precis ut som jag, och beskriver verkligen mig sjalv och vad jag har for drommar och vad jag vill fa ut av Polen.
Pa kvallen var absolut det basta av hela traningen i warsawa. Vi hade internationell kvall. Och det var sa roligt! Langesen jag skrattade sa mycket som jag gjorde de 3 timmarna!
Alla fran samma land skulle presentera sitt land pa nagot vis, som en lek, ett quiz, en sang, dans. Ja vad man ville.
Under kvallen fick jag lara mig en ukrainsk sang, en turkisk brollops dans, polska ord, serbiska alfabetet, italienska sanger, hur man talar i en belgisk dialog, fick ocksa se en tysk teaterforestallning, innehallande sang. Jag, som var den enda svensken, fick ha mitt quiz sjalv. Jag hade the swedish music quiz.
De var ganska duktiga. Reglerna var att de skulle dela upp sig i tva lag, jag skrev upp olika kanda svenska band, eller artister som de kunde valja mellan. Sedan skulle jag lasa upp den forsta och/eller andra raden i refrangen. Sedan skulle de skrika sitt lagnummer, och saga vilken artist det ar, de far en extra poang om de kunde sjunga refrangen ocksa.
De var inte duktiga pa sjunga, nu talar jag inte om kvaliten pa deras sangroster.. men de var battre pa att gissa vilket band, artist. Speciellt finnen saklart. Han var den enda som visste vem e-type var bland annat. Konstigt att de inte visste vem han eller ace of base var... Hm.
Men det var en helrolig kvall. Tyvarr tog jag inga bilder, men sista dagen vi var dar sa skrev vi ner vara adresser,namn och sa vidare som Angeliqa skulle renskriva, och hon skulle skicka allt till varje person. Jag ska skriva ett mejl till alla och fraga om de kan skicka de basta bilderna de har fran hela traningen. Nar jag val far dem sa ska jag ladda upp bilderna och lagga in dem i bloggen.

Sista dagen var ocksa rolig, men tyvarr den varsa. Men anda rolig, som sagt.
Efter frukosten bestamde vi som var kvar, eftersom manga akte hem - man fick aka hem om man ville, eller stanna en dag extra - att vi skulle spela fotboll. Forst var vi bara 8-9 st. 4 grabbar och 5 tjejer. Vi delade upp oss och satte av en helvetes match. Varat lag golvade det andra ska ni veta. Efterat fick jag veta att jag gjorde 5 mal(wehhoo)
En snubbe satte krokbenet for mig, rispade upp knat. Fick en hard boll rakt pa overarmen.
Det var sa komiskt, killarna spoade varann hela tiden, men de skrattade bara at varann men sa fort de rakade falla en tjej sa blev de genast sa oroliga. Man fick skynda sig o skrika "Im ok!" sa de inte borjade springa o hamta en bar eller nat...
Efter det sa borjade nagot annu jobbigare. Vi gick o gick o gick. Hela dan! Ni fattar inte hur ont jag hade pa kvallen, och hur jakla ont jag hade dan efter.
Det borjade med att jag, milicia, valeria och en fransk snubbe som heter florens, en turkisk kille som jag fortfarande inte fattar vad han heter och en tysk kille som jag heller inte fattar vad han heter och en belgisk tjej, Leiz.
Ja, vi drog in till stan och hittade pa en massa dumheter.

Star mitt i stan och bl.a dansar turkisk dans och gor la banana dance. Riktiga flumhuvuden allihop.


Vi fick en riktigt dum ide. Anda mkt rolig. Vi gick in i en affar och bad om att fa 7 st papper. Det fick vi.
Sedan satte vi oss ner och skrev "Free Hugs" pa alla papper.


Sedan gick vi till torget, vecklade ut papprerna och borjade fraga manniskor om vi far krama om dem, alldeles gratis!
Vi fick nan kortslutning i hjarnan eller nat sant.
Men vi fick ganska manga offer iallafall. Manga blev glada, manga gick ett stort varv runt oss for att slippa, det var nagon som blev overglad och hoppade pa oss, hon sag ut som en hippie. Hon blev val overlycklig att det finns likasinnade(trodde hon ja)

Vi springer nu runt och fragar om vi kan fa kramar, stackars manniskor...

Efter det sprang vi tillbaka till Agrykola eftersom det var "lunch".
Och, efter det runt 19, drog vi till stan igen. For att tortera fotterna annu mera.
Denna gang var det bara jag, milicia, valeria, och florens.
Na, vi hade faktiskt nat viktigt att gora forst. Dra till tagstationen och kopa biljetter till dagen efter.
Sedan, blev jag overlycklig. Vi gick till Hard Rock Cafe.


Nordinare, kan ni se vad som star under...? "Pepsi Rocks!"

Ack ack, vilka grejer de hade dar. Jag ska visa er.


Ja, tyvarr var det sa morkt att jag tog fotot lite knepigt, men man ser iaf att det ar ett par roda byxor som
Freddie brukade anvanda.


Akta grejer vettni.


Detta ar trojan som Elvis anvande i filmen "Jailhouse Rock". D ni!

ZZ Top!

Ja, efter den lyckan gick vi runt i warsawa igen.
Jag vet egentligen inte vart vi var pa vag, men vi gick runt och kollade pa byggnader, tog lite kort. Men min kamera dog hela tiden. Lyckades ta nagra iaf.


Detta ar en byggnad som Stalin byggde at polackerna pa 50-talet. Ja, han byggde den inte sjalv.. Vet inte varfor han gjorde det, men idag sa ar det en byggnad dar man kan gora allt mojligt i. Teater, museum, kino-alltsa bio, ja, utstallningar och sant.

Den otroliga vandringen fortsatte. Vi hade redan gatt i 3 timmar. Och vi var tydligen pa vag till Dobra street, oversattning; "Den goda gatan".
Det var en lang bit markte jag. Efter en timme kom vi fram till Dobra, meningen var att vi skulle traffa resten av folket dar, men de hade redan gatt. Vi tog for lang tid pa oss antar jag.
Mkt ont i fotterna stannade vi kvar dar en stund och tog en drink. Jaklar vad ont i lederna jag hade...

Blomvandaler ar vad de ar!

Men vi hade trevligt anda. Fast an Florens spillde ut min drink, pa mig! Gentlemannen sprang o kopte en ny.
15 blota servetter senare kunde jag antligen satta mig ner o pusta ut.
Tills alla holl pa o somna av utmattning.
Ja, da behovde vi ga hem igen! Fast en smart person (Milicia) visste en genvag(undrar hur hon visste det).
Vi var hemma pa en halvtimme.
Aldrig somnat fortare, nagonsin...

Morgonen var stressig.
Bade resan dit och resan hem var bara stress.
Valeria var sa snall att hon foljde mig till tagstationen, for mitt tag gick 11.20. Hennes runt ett. Sa jag tog farval av alla, hon foljde mig till stationen, hon ville inte att jag skulle ga ensam.
Om ni undrar varfor jag skulle dit sjalv sa skulle Marit stanna over dan och shoppa med sin tyska kompis, och Milicia skulle dra en svang till Krakow. Hon skulle traffa nagra vanner eller nat sant.
Sa jag skulle aka hem till Łódż sjalv. Men det gick bra. Fast an jag trodde att jag skulle missa taget sa, tog jag farval av valeria, sprang till taget, fick vanta ett par minuter tills det kom, satta mig pa taget, pusta ut, ata en macka, dricka lite vatten, lyssna pa music, stiga av taget efter en och en halv timmes resa.
Kickan kom och motte mig pa stationen. Eller ja, jag fick vanta pa henne i 20 min. Hon kom direkt efter jobbet.
Trodde aldrig att jag skulle sakna Łódż. Men det var verkligen skont att komma hem.
Hade till och med saknat min sang... Tank er! Den dar jakla sangen som alltid ska ga sonder. Men jag har bundit runt snoren runt plankorna sa de sitter samman nu, de aker inte ner lika latt. Me=smart.

Ok, igar borjade jag pa jobbet igen. Dan innan hade Gosia forberett mig pa att vi skulle aka till en katolsk skola
morgonen efter och bara ha en enkel presentation.
Det gick bra. Jag fick lite kortslutningar da o da, men jag improviserade mest.
Det var meningen att jag bara skulle prata lite kort om mig sjalv, forklara lite kort om evs, och om vad jag kommer prata om och gora nar jag ska ha workshops med dem.
Jag kommer ha manga olika grupper. Men igar sa presenterade jag mig infor tva grupper. Det tog mellan 15-20 minuter var. Nu pa fredag ska jag och Clement gora en presentation pa bade engelska och franska, eftersom det finns nagra i gruppen som kan franska ocksa. Frenchy ar inte sa jatteduktig pa engelska, sa han vill helst gora det pa franska.
Men som sagt, det gick bra. Forst skulle Gosia saga nagra ord, sen sa clement lite om sig sjalv(han var ocksa med bara for att se hur det gar till) och sedan skulle jag prata da. Fick som sagt lite blackouts.
Men det var jatteroliga grupper, de var latta att ha o gora med, skrattade mycket, forstod mycket bra vad jag sa.

Idag, vad har jag gjort idag.
Skrivit blogg - det tar en herrans tid ska ni veta.
Pa morgonen forsokte jag hitta universitetet dar min tutor pluggar, gosia ville ge mig lite papper o sa.
Hade polska lektion, idag skulle vi lara oss klockan. Jag fattade ingenting. Jag har inte ens lart mig siffrorna annu.
Sa vi fick 3 hemlaxor, plus att jag o kickan fick lite extra. Jag har varit borta lite fran lektionerna , var ju pa traning. Plus att vi maste fatta siffrorna. Men jag orkar inte bry mig, jag vill gora detta i egen takt, och jag rakar ha mkt att gora pa jobbet nu. Jag jobbar mer an vad de dar tyskarna gor pa sina lekstallen och bibliotek.
Naja, jag ska bara skriva ner lite grejer infor imorrn, diskutera med frenchy, sedan kan vi antligen dra till Kickans stora lycka.
Har inte atit pa hela dan - igen.

ja just det, jag skulle ju svara pa lite fragor.
En limpa kostar runt 2-3 zl. det ar ca 6-9 kr.
en 2,5 liters pepsi max kostar 4-5 zl. 13-15 kr.
en burk med tonfisk kostar 1,5 zl. typ 3 spann.
100 g choklad ar lite olika, men de kan kosta mellan 3-5 kr.

Men bara for att det rakar vara billigt har, sa ar det kanske inte sa billigt for oss. Jag, som volontar, far pengar efter hur fattigt eller rikt landet ar.
De fick pengar jag far ar inte mkt egentligen.
Mkt av pengarna kommer att ga at till lagenheten eftersom vi maste kopa hushallsgrejer sjalv. Om det ar nat som fattas, som vi behover till lagenheten. Nu hadanefter sa maste vi ocksa kopa toapapper, tvattmedel och sant sjalva. Vi fyra delar pa summorna och ger varann i slutet av manderna. Tydligen.

Ok, nu maste jag dra.
Kram pa er allihop!

En lang sammanfattning

Hej! Nu kommer samma text igen. Fast med bilder.
Plus att jag har skrivit till lite texter osv..

Torsdag 25 sep.
Kickan kom antligen hem fran sin traning i Warsawa. Det var lite halv trakigt utan henne, men jag hade overlevt.
Pa eftermiddagen sa gick hela volontargruppen pa en liten sightseeing i gamla Łódż.
Vi borjade med att ga runt i ett konst och historia museum.
Det enda rum som var oppet(eftersom det var renovering pa gang) var rummet med finsk konst.
Var mycket fina fotografier som de hade forstorat upp.
En del var pa den finska naturen, en del av sjalva staderna, och en om hur manniskor bara ar, verkade det som.

  Denna 'konst' ar lite granna annorlunda. Visar hur det verkligen ar i Finland kanske?    



Tycker dessa tavlor var verkligen vackra, de ska nog visa den underbara naturen i landet.

Efter det borjade sightseeingen. Vi gick omkring en bra bit o tittade pa (utsidan av )gamla byggnader, fabriker osv.
Mentorn Asia berattde lite historia om allting. Vi gick aven in i en stad i staden. Dar familjer pa 50 talet levde for att bo pga att fabriken ville att sina slavar skulle bo nara.

Fredag 26 sep.
Idag var vi en liten svang i parken. Tog lite fina foton o m.m.



Traffade aven pa denna gamla gubbe som man kan halsa pa om man vill.


Ja, sa har ser en trem ut om ni vill veta. Alltsa sparvagnarna.

Kickan och jag gick pa manufaktura och kollade i en massa skoaffarer. De var hur billiga o snygga somhelst. Vill garna kopa men jag vill aven spara pengar.
Fick sedan mess av Gosia - hon hade tydligen fatt ett samtal fran en katolsk skola om att de hade accepterat att jag och Clement kunde komma och ha vara presentationer och workshops.
Sa vi skulle snabbt ga igenom allt mojligt och forbereda innan vi skulle till puben, sa jag var tvungen att aka dit pa kvallen.
Runt 19.30 skyndade jag och Kickan till trammen. Saklart missade vi den. Fick vanta i en kvart pa nasta.
Enligt vagbeskrivningen skulle vi stiga av vid Zielona. Darifran skulle vi ta tram 13, men icke. Den kom aldrig, fast vi stod o vantade i evigheter.
Messade Gosia om att vi skulle bli otroligt sena. Vi kollade pa kartan ( har alltid karta med mig) , sag att vi faktiskt kunde Ga dit. Men det skulle ta tid.
En timme senare kom vi fram till bron som ar mitt emellan Kopcinskiego-Tuwima. Ringde Gosia, hon sa att hon skulle komma o mota oss. Hon o Clement skrattade at oss for att vi hade gatt hela vagen men satte skrattet i strupen nar vi berattde att fotterna varkte. pa vagen dit pratade vi om workshopen, skolan o sa, och att hon skulle bjuda oss pa middag forst innan vi borjade.
Det var en mork och mysig lagenhet markte jag nar jag steg in i ytterdorren. Dock sa var det otroligt morkt nar vi skulle ga in i vardagsrummet. Skulle just fraga eftr lysknapen nar en hel dros med manniskor hoppade fram och skrek " SURPRISE!" Holl pa o do.
Med rott ansikte stod jag dar medan de sjong "happy birthday".
Kramade o tackade alla, fick lite smapresenter ocksa. En liten blomma, en nalle, teckningar. Allt ar i fonstret eller sitter pa vaggen dar hemma.
De satte igang(skit)musik och jag skyndade mig att satta mig ner i soffan. Fotterna varkte. Fick en drink, plockmat serverades och jag satt o smapratade med lite folk. De undrade om jag visste nat om overraskningen. Jag sa bara att det var otroligt misstanksamt att Gosia ville att jag skulle komma sa sent pa en fredagskvall o snacka jobb.

Hanne, Christine, Marit och glada Kickan



Helt plotsligt samlades alla kring mig, nagon plingade i ett glas och Kasia steg fram for att halla tal.
Hon onskade mig all lycka, grattade mig an en gang och sa att jag ar en underbar person och hoppas att jag skall trivas som volontar i Łódż. Och att hon hoppades att jag skulle sta ut med henne som en mentor ocksa.
Sedan tvingade de mig att halla tal. Jag tackade dem alla, sa att det var otroligt snallt av dem att gora detta for mig och att jag inte kunde forestalla mig att de skulle fixa ett sadant har party! De skrattade och jag fick applader.

Musiken startades igen, jag drog till koket och satt dar ett bra tag i ett mkt allvarligt drinkspel.
Annu en gang samlades alla kring mig nar jag satt pa en pall i det lilla koket. Tydligen skule alla sjunga "happy birthday" pa sina egna sprak. Sa de sjong pa polska, franska, spanska, danska, tyska, georgiska(?) och svenska.
Det var jattetrevligt att hora, har aldrig varit med om maken.
Nagon startade musiken igen, och alla sparng till vardagsrummet dar alla lekte o dansade med ballonger.

Jag fick aven vara Dj ett tag. Fick bestamma lite latar som jag spelade upp fran youtube. Spelade lite lattsmalt musik, men markte att de flesta gillade det jag spelade. Annars sa finns det ingen metalfrek forutom jag o Kickan. Kasia o Gosia gillade tydligen Rammstein, och Kasia o Clement verkade vara fan av S.O.A.D.
Under tiden hade de forberett tartan.


Ja, de ar mkt duktiga pa att forbereda tartor. De gor allt annat an o bakar minsann.

Fullt med ljus stalldes den pa golvet och los upp hela rummet.
jag lyckades faktiskt blasa ut alla pa en gang, och det bjods pa en, eeh, ganska kall tarta. Det var nan havrebotten med frysta bar upptill. Inga kommentarer...

Min fina Tarta!


Kvallen fortsatte med dans, prat och skratt.

Helgalna manniskor, som tillslut haller pa o dackar tydligen.

Runt fyra somnade jag tydligen, for runt 5 stod en taxi o vantade. Jag kramade om alla o tackade och vi akte hem till lagenheten dar min mycket obekvama sang vatade. Men jag uppskattade den otroligt mycket nar jag val lade mig ner.
Birtday kid
Det hade varit en overraskande rolig fodelsedag ma jag saga.

Lordag 27 sep.
Trots att jag somnade sa sent pa natten sa vaknade jag anda runt 10. Otroligt trott sa spenderade jag hela formiddagen med att forsoka vakna.
Sedan bestamde vi oss for att aka till kontoret for att sitta vid datorerna lite granna. Jag ville skriva blogg o sa. Men nej, det gick inte. Dorren till korridoren som leder till vart kontor var stangd och varan nyckel fungerar inte fast den borde gora det. Som jag misstankte har inte vi i varan lagenhet alla nycklarna. Det visste inte vi for det brukar alltid vara nan annan ur andra lagenheten som oppnar de dar dorrarna.
Jahapp tankte jag, da drar vi till Piotrokowska da. (som forresten ar 5 km lang och ar den langsta i hela europa)
Nepp, det gick inte heller. Alla affarer som vi ville ga pa var stangda.
Vi akte till Manufaktura istallet.



Lite bilder pa hur Manufaktura ser ut, utanfor sjalva byggnaden.

Det pagick ocksa nan rolig country/cowboy show utanfor manufaktura.
Jag vet inte men det var nan old rock country band. Det svangde riktigt rejalt iaf ;)


Vi ville aven prova pa hur det kanns att sitta i tronen.

Vi spenderade 3 timmar genom att smakolla i nagra affarer, efter det var det otroligt morkt pa sa kort tid.


Sondag 28 sep.
Kl 2 skulle vi allihop till ett stalle och hjalpa till att forbereda workshops till den kommande veckan. Under denna vecka ska alla under nan dag narvara och hjalpa till eftersom barn fran olika skolor ska komma dit och pyssla m.m.
Vi skulle alltsa forbereda olika tillbehor, papper o sant som barnen ska anvanda for att skapa olika saker.
Vi skulle aven hjalpa Joanna med att forbereda hennes konferensmote hon skulle ha dagen efter.
Vi var dar i ett par timmar tills det inte fanns sa mycket mer for mig o Kickan att gora. Sa vi kunde aka hem om vi ville. Jag ville ju hinna duscha o sa innan vi skulle dra hem till Vazha.
Vi skulle skynda oss till monumentet dar alla skulle motas infor den andra internationella middagen. Dessa middagar ar alltid pa sondagar. Denna kvall var det mat a la Georgien.
Vazha tillhor som sagt inte var organisation och just darfor bor han sa mkt fraschare och storre an vi andra. Plus att han bor sjalv.! Han ar den enda volontaren i sin organisation.
Nej men det maste vara mkt trakigt att alltid vara sjalv. Just darfor vill han umgas med oss andra volontarer och alla vara mentorer.
Det var valdigt god mat han hade lagat. Har ingen aning vad det var eller vad det hette, men det var nan typiskt nationell mat som bjods. Kvallen gick fort tills han skulle gora en presentation av sitt land pa datorn.

Forsta presentationen var fakta och bilder om landet, lite historia om kungar religion o.sv. Det var ganska intressant men lite val utdraget kanske..
Tortyren borjade nar vi var tvugna att sitta och titta igenom en dans/musik upptradande som han hade pa datorn. I en timme satt vi dar och led igenom olika danser, fula gubbar som kunde konstra irriterande musik pa knepiga intrument. Vazha tyckte saklart att det var skitbra. Kickan somnade. nastan alla andra satt bara tysta, och jag forsokte rata ut ryggen hela tiden och forsoka se intresserad ut. Men gick pa toa lite val ofta bara for att slippa skiten.

Ja, sa har roar vi oss nar tiortyren kommer narmare...

Naja. Tillslut var det over och vi skyndade oss hem. Jag hade faktiskt ett bra skal att dra for jag skulle upp tidigt nasta dag.

Mandag 29 sep.
8.20 skulle jag befinna mig pa platsen dar vi skulle hjalpa barnen med sina workshop. Jag var i det rum dar barnen skulle fylla i en teckning med farger och gora tavlor.
Forsta gruppen var bedarande.
Det borjade med att en flicka hade problem med att knyta fast snoret runt pinnen som skulle fungera som hangkrok till ramen. sa jag gick fram o hjalpte henne och visade hur man skulle gora. Hon forsokte gora en knut med det var himla invecklad knut hon gjorde. Ja ja tankte jag, hon lar sig val ratt en dag av nagon som kan snacka polska, kanske..
Sedan satte jag mig i det horn dar jag skulle befinna mig och forbereda ramar och knyta fast snoren runt de dar pinnarna. Det skulle komma mkt yngre barn i nasta grupp som behovde hjalp med det dar i forvag. sa allt skulle ga snabbare.
Helt plotsligt kom flickan med en annan pinne. Jag hjalpte henne.
Hon kom tillbaka med en till pinne med ett leende pa lapparna. Hjalpte henne.
Hon kom tillbaka. Vi tittade pa varann och borjade skratta. Hon holl upp en till pinne som jag knot o gav tillbaka.
Efter det kom en annan flicka som ville ha hjalp.
" Pani, pani" horde jag gang pa gang.
Tittade upp och sag en ko bildas av ungar som inte hade nan aning om hur man gjorde. Fick veta att barnen i polen kan inte ens knyta sina skor for de polska foraldrarna gor allt for dem, sa de inte lar sig nanting.
Nasta grupp som kom var bara hemsk. energiska, hogljudda och kunde inte sitta still. En pojk satt o sjong med en operarost hela tiden, sa det skrallde i oronen pa mig. Han overroste Enya gang pa gang. En skiva med Enya spelades for att lugna barnen nar de skulle sitta o jobba. Men hon lyckades inte med denna grupp.
Jarec forsokte tysta dem hela tiden men de borjade med sina vral en minut efter. Vissa grupper hade nmed sig sina larare i rummet, men visa larare bestamde sig for att forsvinna. Kanske ville rymma ivag ett tag fran brakstakarna?
Tredje gruppen var knapt tyst. Det var kusligt...
Jag satt i hornet och skulle hafta fast pappaer som kartonegn som skulle forestalla ramen runt "tavlan".Det enda som hordes var Enya, ljudet av pennor som krafsade ibland och ljudet av nar jag trock av haftsapparaten i langsam rytm.
Det lat som pistolskott.
Sista gruppen var helt normal. Jag blev klar med forberedelserna for andra grupper som skulle komma dit, sa jag kunde ga runt och leka froken.De kunde nagra engelska ord och jag kunde nagra polska ord, sa det gick knackigt framat. Men det var rara barn.
Till slut sa var det over och jag skulle folja Jarec till ett stalle pa Piotrokowska. Vi gick till en bakgard som var ingang till ett markligt stalle.
Ingen aning om vad byggnaden kallas med det verkade vara ett viktigt stalle. Har skulle Jarec och Joanna som by the way ar gifta, ha ett konferens mote infor massor av larare angaende FERSO foundation.
Rummet var enormt. Gosia stod utanfor rummet och tog emot folk som skulle skriva under ett papper, catherine var fotograf for dagen och jag var observator. Men jag fortod nada.
Tror att Joanna pratade om sjalva organistationen och att hon kanske vill ha sponsring eller nat. Men hon snackade om ferso, jag horde vara volontarers namn namnas. Och sag mitt namn pa den stora projektor skynket. Har egentligen ingen aning vad poangen var med detta, men nar det val var over sa pustade jag ut och skyndade mig hem for att gora middag.

Tisdag 30 sep.
Jag fick lite sovmorgon. Men inte sa jattemycket. Var tvungen att ga upp i antandig tid eftersom halv 2 skulle jag befinna mig pa ferso kontoret och hjalpa till att packa(!)
Jag kom 10 min forsent pga denna helvetes trafik.
Jarec, Clement och catherine var redan dar. Vi hade inte sa jattemanga kartonger och pasar att packa ner saker i, men pa nagot satt lyckades vi packa ner det mesta och borjade bara ner grejer till ingangen. Runt 4 kom de andra volontarerna som aven skulle hjalpa till, med at bara ner allt och packa in grejerna i de 2 bilarna och en halvstor minibus.
Nar det var over sa fick vi veta att vi bara hade kommit halvvags. Slaveriet skulle fortsatta till det nya kontoret dar allting skulle baras upp till.
Utmattade akte jag o Kickan med bilarna dit vi skulle. Vet inte annu vad gatan heter.
De andra volontarerna skulle ata eller nat sant. Men vi andra akte till det nya kontoret som var en liten aning mindre an det gamla, men var mkt fraschare.
Vi borjade bara in det mesta till nedervaningen. Och nar de andra antligen kom sa fick de bara upp allting till sjalva kontoret. Det tog inte sa lang tid. Vi blev klar med allt runt 7 och det hade borjat morkna. Joanna tackade oss och sa att de skulle bjuda pa middag nasta vecka nar alla var hemma i Łódż. Innan vi drog sa fick vi tre som skulle ivag till traningen i Warsawa vara fickpengar och pengar till tagbiljetten. Jag Marit och Milicia befinner oss dar nu.
Efter all slavarbete sa gick vi till Green Way och at middag. Som ni hor pa namnet sa var det en vegetarisk resturang. Det jag bestallde var inte sa jattegott men det gick att ata iaf. Kostade bara 8 zl.
Matta och halvbelatna tog jag farval av alla dem i den andra lagenheten som inte reser till warsawa.
Det forsta jag gjord enar jag kom hem var att ta en dusch och borja packa. Alldeles forsent lyckades jag somna.




Just nu sitter jag pa kontoret. Kom hem fran Warsawa i forregar. Var otroligt trott, och hade valdrigt ont i benen. Trots det sa hade allt varit ok darborta, och det hade varit extremt roligt de tva senaste dagarna pa Agrykola.
Jag kommer att skriva allt imorgon hoppas jag. Ni far veta allt nar jag kan fa tag i en dator igen.
Nu maste jag researcha lite info och skriva ett tal tills pa fredag.
Var pa en katolsk skola idag och hade en liten introduktion. Det gick fint, helt ok.
Mkt trevliga umgdomar ma jag saga.

Ska jobba lite nu, sedan springa hem o gora mat. Har inte atit sen frukosten imorse.
Japp, imorrn blir det fullt upp igen. Men jag ska forsoka skriva blogg efter polska lektionen.
Hoppas allt fortfarande ar bra med er alla. Pussar o Kramar!!!!

RSS 2.0