En liten forfragan....

Skulle bara vilja fraga er alla, nu nar ni har min adress ner hit, om ni skulle vilja skicka kort eller nat sant pa er. Jag har bara ett par kort och tva teckningar som jag fick av cassandra precis innan jag reste. Jag skulle vilja ha allt pa min fula sovrums-vagg. Vill gora min vagg fin med en massa kort o allt mojligt.
Nagon frivillig..?


Har ar adressen igen om ingen fick den :
Nathalie Hopkins
ul. Franciszkańska 66/68 m 112
91-825 Łódż
Poland

Kram fran Nathalie som snart ska springa hem o ata!
Maaat!

Saknar Er!

Hej alla barn nu ar det poland dags, hor har vad nu polacken snart vill ha sagt.  :)

Har kommit fram till att polacker verkligen aldrig kommer i tid. Har for mig att de sa att har ar det bast att alltid komma lite sent, kanske 15-30 minuter efter bestamd tid. Jag som alltid vill komma i tid far da vara sa god att vanta kanske i 20 min pa att nagon kommer o oppnar at en. Jag fick ju alltsa vanta ett halvar pa att nagon med nycklar kom o laste upp kontoret.
Det ar sa att vi ar totalt 8 volontarer i detta projekt har i Łodż. Sa det ar 2 lagenheter och 4 pers i vardera lgnht. Varje lagenhet far bara ha en nyckel till det kontor dar de internet fungerande datorerna finns.
Sa, jag hade inga nycklar idag, men Clement kom iaf, tillslut sa han kunde lasa upp.
Vi har just skrivit lite mejl till olika skolor. Som ni kanske kommer ihag sa ska jag ha foredrag i olika skolor, men forst sa maste vi skriva o fraga om vi far komma. Vore ju lite pinsamt annars att bara dyka upp sa dar som ett vandrande spoke o skramma skiten ur ungarna med svenska nyheter... ;P
Ar nu extremt hungrig. Undrar nar vi far sluta sa vi kan ga hem o ata. Jag misstanker att efter detta sa maste vi dra till det andra kontoret och hjalpa Joanna med lite kontorsjobb igen. Suck, naja. Jobb ar jobb.

Jo ni det har hant en hel del i helgen. Sa darfor kanske det ar lite roligt for er att lasa, nar det val hander nanting menar jag. Kanske inte vore sa roligt o lasa nar jag bara skriver. " Jaaa, idag sa har jag lagat frukost, sen gick jag pa toa o borstade tanderna. Efter det skyndade jag mig till tremmen for att hinna i tid till kontoret, dar jag satt i ett par timmar och skrev....Vidare, pa kvallen at jag middag. Gonatt"
Nja, det later inte sarskilt roligt att lasa nanting sant varje dag. Sa darfor vantar jag i nagra dar med bloggen o sa.
Ja, I fredags sa skulle allihop ga ut.
Alla innestallen, eller vanliga pubar o sa... eller vi sager sa har, ALLT finns pa den stora ga gatan Piotrowska. Precis allt.
Vi volontarer och ett par mentorer skulle alltsa ga ut. Jag o Kickan var i tid som vanligt dar vi skulle motas. Polackerna har inte smittat mig annu med komma-forsent-sjukan. ja, vi vantade dar ett bra tag. Jag ringde Gosia o undrade var i de var. Hon var hemma, hade just blivit sjuk. Men hon skulle ringa Lukasz o se till att han kom. Han kom nastan pa en gang som en flygande avklippt nagel. Visade oss ner till en klubb eller vad det var. Man gick ner i underjorden nanstans. Mycket mysigt stalle, men det var ganska overdrivet hog musik. Man kunde knappt prata med varann utan att skrika till slut. Vi kom dit o dar vantade systrarna Basia o Kasia(alla dessa -asia namn!)
Vi satte oss ner dar o pratade med systrarna tills alle andra hittade dit.

Lillasystern Basia som alltid har ett leende pa lapparna.

Storasystern Kasia som verkar vara i en extremt viktig diskussion med Marit.


Milicia, Hanne och saklart Kickan som antligen kan sminka sig av en bra anledning. Hon sminkar sig aldrig annars.

Jana och Lukasz. och en halv Milicia. Undrar verkligen vad de pratar om. Jag antyder om Janas grimas.
Clement verkar lycklig eftersom han markte att Basia har studerat franska pa gymnasiet. Hans engelska ar inte det perfekta. Ar sa himla svart att hora vad han sager ibland.

 
Vi ar de eviga flumnissarna. (Vi tog faktiskt bara en endaste drink pa hela kvallen.) sa det sa.

  
Valdigt fin bild pa Kickan tycker jag =)

    
Jag vet inte vem som var klanten, tror det var Marit, men en jacka hade fallit ner bakom soffan. Och ingen nar ner. Sa Lukasz dok ner pa momangen. Hjalten kommer upp med den valbevarade offret - jackan.

Var som sagt valdigt trevligt dar nere pa puben. Men om de inte hade spelat sa hog , ska ocksa antyda dalig, musik sa hade det varit annu trevligare.
Efter det sa var Basia, och Kasia tvugna att ga hem. De skulle upp o jobba morgonen efter. Men vi andra gick till nasta klubb som var en bit bort. Kaliska heter den. Det var en haftig klubb. 3 vaningar hog. Alla vaningar ser exakt likadan ut sa om man skulle har varit full sa skulle man knappast ha en aniong om vilken vaning man var pa o darfor orsaka forvirring.
Det fanns en valdigt laskig sak med toaletterna. Ja, de var ju halvfrascha kan jag faktiskt saga, men det var inget med hygien.
Det var vaggarna. Man kunde se alla manninskor som var utanfor toan. Alla manniskor som satt vid baren, eller alla dem som satt runt i borden, eller de pa dansgolvet. Jag kunde se dem, men glaset var gjort sa de inte kunde se mig. Det var laskigt att sitta dar. Jag satt dar, och rakade kolla pa nagon, och den personen stirrade rakt pa mig. Jag ar saker pa att hon inte sag mig, men da nar jag satt dar sa var det bara sa laskigt for det sag ju ut som kvinnan sag mig. Jag dok i byxorna pa momangen och stortade ut ur dasset.
Iallafall, det fanns inga bord lediga sa vi gick allra langst bort o stallde oss. Jana och Kickan kande att de ville ga hem. For morgonen efter sa skulle de aka ivag pa traning. Alltsa samma sak som jag o kickan var pa nar vi var i sthlm. Pa den dar avrese kursen. Men detta ar sama sak fast for alla volontarer i Polen. Det ar sa pass manga volontarer i Polen just nu sa de maste dela upp alla volontarer sa vi aker i omgangar till Warsawa. Jag o Marit ska dit i oktober.
Naval, efter de hade akt hem sa var vi kvar o dansade till 2 pa natten. (de spelade en hel del svebsk musik faktiskt, de verkar vara galna i Idol-Dani, tjejerna skrek nar hans lat spelades, stackars flickor..)
Snacka om vad slut man var nar jag kom hem. Somnade pa stort.
Nasta dag, pa lordagen alltsa sa skulle dagen spenderas pa Manufaktura. Eftersom det ar sa nara dar vi bor sa gick jag o Marit dit astallet for att ta tremmen, lite onodigt egentligen kanske.. Vi fick en chans att pratas vid, o lara kanna varandra battre. Ar lattare nar man ar bara 2.
Vi motte den tredje tysken Hanne dar.
Grejen var att vi skulle till Manufaktura for att handla allt mojligt nodvandiga saker. saker till lagenheten, saker som behovs till vintern. och saklart, Lordagsgodis, haha :)
Vi hittade lite smasaker som behovs. krikar till handdukar, besticklada, fleecefiltar sa soffan ser livligare ut. Jag hittade en liten spegel ocksa, och det behovs for det ar hemskt att 4 tjejer ska dela badrum och det finns bara en endaste spegel..
Efter shoppingen sa motte vi Milicia o Clement. Vi skulle kaka pizza ocksa. Gud vad goda pizzor. Dit maste jag o Kickan nangang o kaka.  Yummy!
Efter denna dag pa manufaktura, var man an en gang trott som bara den. Jag o Marit slapade fotterna efter oss.
Vi blev paranoida ocksa, vi skulle ta en genvag genom parken. Egentligen sa var det kanske en senvag, for vi kande inte igen oss nar vi kom ut ur parken, vi fick ga en bit lagre tills vi kom till ratt gata. Men det var morkt, och vi trodde oss se yxmordare overallt.
En bra sak var att vi hittade tva fina krukblommor som bara lag pa marken och dog langsamt. Jag sa att om ingen ser sa kan vi ju bara ta hem blommorna. Sa vi gjorde, och nu ser vardagsrumet mer levande ut. Det kommer se annu finare ut ar vi har malat om, och nar vi har hittat gardiner. Jag gav forslag att vi kanske kunde hitta ett extremt billigt soffbord ocksa, som inte ser alltfor skabbig ut. Den behover inte vara stor. Kan vara ett litet soffbord bara. Det skulle se mkt finare ut da.

Vi ska forresten borja mala om ikvall faktiskt. Kommer sakert bli kul. Jag gillar ju o mala. och Marit ar snalare o annorlunda nar hon inte har en landsman med sig.
Allt ar annorlunda, en helt annan stamning nar alla ar hemma i lagenheten. Da gommer sig alla for varan och forsoker att komminucera sa lite som mojligt..
Konstigt faktiskt..

Otroligt fin nattutsikt ma jag saga.

Pa sondagen sa skulle vi kl 3 mota allihop pa Piotrowska. Kasia ville att vi skulle komma o stodja freden. Det var nan organisation pa gatan som samlade in namn och signeringar som de sedan skulle skicka till Polens minister. Jag skrev under och har nu skrivit brev till Polens president.
Det var ingen demostration direkt. Bara en namn insamling till en org som vill fa bort alla vapen, vald och sant i bade Polen och hela varlden.
Nar jag sag mig omkring sa markte jag att det aven var nan street festival. Det var konstiga manniskor overallt, som stod helt stilla eller gick omkring helt utkladda ditt allt eller inget :P
Djavulen och den goda fen. Vet faktiskt inte vad det forestaller. Men om man gav dem pengar sa andrade de stallning.

Vi stod dar en stund tills fotterna borjade verka. Det var nagon vi skulle vanta pa, tror det var Kasia, sa vi gick till ett cafe o tog en kaffe for att vanta pa henne. En Cappuchino senare dok hon upp, och vi kunde antligen dra ivag for att ATA!
Varje sondag sa ar det middag for alla hema hos nagon. Och nu sa har de internationella middagen borjat. Igar borjade alltsa Polen. Sa Basia o Kasia bjod pa polsk mat. Det var rodbetssoppa och piroger. Det var, ganska, gott. Det var atbart iaf :) Vi var alltsa i de andra volontarernas lagenhet. Nasta gang har jag ingen aning om vilket land det blir. Jag har tankt att bjuda pa svenska meatballs nar det ar sverigekvall. Otur for de vegetariska da, for tva eller tre ar veggisar. Sa de far ata svenskt knackebrod och makaroner... :)haha


Fr v. Vasha eller nat heter han, fr Georgien(en helt annan volontar fran en annan org som anda vill delta i vara vol. moten,Milicia ar uppspelt pga att han kan lite av hennes sprak,Joanna kom till varan middag ocksa,den rodhariga Kasia.


Dar bak sitter polackerna o viskar om ngt superhemligt. Jag kande mig extremt ensam hela kvallen, for alla satt o samtalade pa sina egna sprak, plus att Kickan ar borta sa jag har ingen att snacka svenska med.

Hanne o Marit, Clement. Och Milicia och denne eh, Vasha sitter fortfarande uppslukande om sina sprak och diverse..

Kvallen tog till slut slut. Som vanligt var jag trott som fan. Ar jamt trott pa kvallarja nu for tiden. Tror jag har gatt o lagt mig tidigt varje kvall. Det ar ju extremt bra, men jag ar sjukt trott pa kvallen. Ibland kan jag inte somna i forsta taget heller. Otroligt jobbigt.

Nu snart ska Gosia tydligen komma och ge oss lite mer direktiv om vad vi ska gora. Fick nyss ett mess av henne, sa vi ska antagligen inte till det andra  kontoret o hjalpa Joanna, puh!
Jag ska nu ta en macka sa jag haller mig halvt matt tills jag kommer hem sedan. da ska jag laga makaroner o korv. Mumsigt varre.

Vill bara saga att jag saknar er extremt mycket., saknar var och en av er. Onskar jag kunde komma en svang till Sverige o besoka var o en. Men sedan kom jag o tanka pa att jag har bara varit har i en och en halv vecka. Inte mer.
Langt till Julen. Vill garna se alla da. Men jag far se hur det blir. Om jag har rad att gora en stor svang runt om i sverige. Vore kul. Men det galler att spara pa penningarna jag tjanar har. Langtar till forsta paychecken.
Jaja, nu ska jag sluta tjota. Och kaka min macka.

Puss o Kram pa er allihop.
Cześż!

Forsta vecka i Polen

Cżesć allihop!
Japp, nu har jag varit i Polen i en hel vecka. Jag vet inte, jag har nog kommit till ratta pa nat vis. Jag kanner mig inte riktigt hemma har annu, har ju dcok bara varit har i en vecka..
Men det ar inte sa farligt har langre. Jag har borjat hitta. Jag kan hitta till mataffarerna pa egen hand. Jag kan hitta till kontor 1 och kontor 2. Jag vet var man ska kliva av sparvagnen o sa. Men jag skulle nog fa panik om jag steg av nanstans dar jag inte kande igen mig.
Kan hitta till Manufaktura. Det ar det storsta jag har sett, nagonsin! Det ar en giganstisk galleria mitt i Łodż. Jag och Kickan gick dit i forregar. Jeez, det var sa otroligt stort och vackert t.om. Affarer precis overallt. Vi gick lite vilse. Egentligen sa var vi pa vag till en supermarket. Som dumt nog var pa over vaningen av gallerian. Jag fattar inte varfor de har en stor mataffar pa overvaningen och precis langst bort...? Det ar sa urdumt, tvingar kunderna att ga langt med tunga matkassar, och sedan pa nat vis hitta rulltrapporna ner. Fast rulltrappa var det inte. Det var ett stort band som akte ned pa snedden. Inga trappsteg.

I mandags sa skulle jag o Kickan egentligen aka till dagiset som hon skulle borja jobba pa, men Joanna, varan koordinator, hade saklart glomt att namna till dagiset, eller the kindergarden som vi sager hela tiden, att vi skulle komma o besoka arb.platsen. Sa vi fick skjuta upp det till tisdagen.
Ialla fall. Joanna kom o motte oss pa morgonen och vi gick en onodig runda for att hitta ratt trem, alltsa sparvagn.
Vi kunde lika garna ha akt den vanliga 6an och sedan bytt till den trem som hon letade efter hela tiden. ja, vi gick omkring overallt. Till slut efter 40 min sa var vi framme. Det var ett mysigt dagis. Barnen var mellan 4-5 ar. Jag ska egentligen inte jobba dar men jag skulle anda folja med o titta. Men Joanna sa att jag anda kan vara dar en dag i veckan eller sa om jag vill. Hmm, jovisst tankte jag. Innan jag visste allt som jag kommer att gora nu inom snar framtid. Vi hade ju inte kommit till min arb.plats annu och fatt mina uppgifter.
Iaf. Vi var dar en stund bara for att titta vad de gjorde, vad barnen fick gora, och hur det gar till pa dagiset. Barnen var valdrigt nyfikna. De kunde inte koncentrera sig pa froken utan skulle titta pa oss, for de undrade verkligen vilka vi var o vad vi ville DEM!
Men det var jattegulliga ungar. Speciellt en unge som hade ett jattestort fodelsemarke runt hela hogra ogat. Det kommer se jattecharmigt ut nar han blir aldre.
Sedan akte vi till mitt jobb.
Jag kommer, eller jag jobbar pa det andra kontoret. Som ligger till pa en grundskola. Vi har hyrt ett rum dar eller nat sant, jag vet inte. Iaf. Mina forsta uppgifter var att anvanda mig av dataprogrammet excel och sedan organisera namn, skola, adress, nr, mail. Fick en bunt med papper som jag skulle sortera och sedan lagga in pa datorn. For de ska skicka ut brev o sant till skolor, skolorna hade velat fa ngt godkant sa vi ska acceptera det eller vad det nu var. Anyhoo, sa var det ett utdraget och jobbigt uppdrag.
Sedan kom min tutor, Gosia. Hon ar en helcool tjej som verkligen vet vad hon vill har i varlden. Hon ar alltsa min arb.ledare. Joanna ar den som ska godkanna saker o ting, och som ar ansvarig men Gosia ar den som ska hjalpa mig med saker o ting.
Iaf, Gosia skulle diskutera med mig och Clement om vad vara uppgifter ar utover kontorsjobbet. Hon sa att inom Ferso foundation sa vill vi sprida intresse och kunskap inom miljo och ekologi. Hon vill att jag ska resa runt pa skolor och beratta om sadana saker. For att gora det intresant ska jag da tala om mig sjalv, sverige och vissa inressanta saker som tonaringar skulle vilja veta, och sa kunna linda in det i detta miljo och ekologi amne.
Hon och Joanna berattade att dessa tonaringar verkligen kommer att lyssna pa vad jag berattade. Det kommer att vara helt annorlunda for dem. Att en person fran ett helt annat land och som bara ar runt 5-7 ar aldre, berattar om sadana saker verkligen kommer att bli intressant for dem. Joanna sa att manga skolor har gnallt over om nar nasta volontar kommer och har ett foredrag.
Sa nu under helgen ska jag satta mig ner och tanka over vad jag vil beratta, och hur jag ska beratta det pa for vis. Gosia vill garna att jag ska gora det roligt pa ngt satt, kanske ge eleverna en liten uppgift, gora en lek, visa bilder. Jag tankte att jag skulle bryta isen med att gora en liten quiz om hur mkt de kan om sverige. Dela in dem i sma grupper, och de som far flest poang vinner en pase med godis eller nat sant. Polacker blir ju glada av vad som helst, sa :)
Ja, det blir bra.
Idag gjorde vi lite mer kontorsjobb, var tvugna att gora lite research. Kolla upp email och fax nr till olika skolor. Sidorna ar ju pa polska sa det var lite svart att hitta kontakt uppgifterna. Eller snarare den ratta sidan. Det var inte alla skolhemsidor som hade fax nr och det var lite enerverande for mig.
Men det var inte sa svart egentligen.
Vidare sa ar det en till sak som de hade tankt att jag ska delta i. Gosia ska starta en klubb och vill att jag ska delta, plus Clement ocksa. De andra volontarerna vet jag inte for de har ju sina egna jobb att tanka pa.
Men denna klubb: Vi ska forsoka rekrytera ungdomar till denna klubb, darfor ar det bra att jag namner det och delar ut blad om klubben medans jag har mitt foredrag i skolorna. Men denna klubb ska handla om naturen, miljon, ekologi. Allt sadant. Vi vet inte annu vad vart forsta klubbmote ska handla om. Men vi har nagra veckor pa oss.

Hade nyss polack lektion,  haha vad roliga benamningar jag har. Det gick val ganska bra. De andra kan fortfarande mkt mer an mig o Kickan men vi forsoker. De andra sitter sakert o rapluggar om kvallarna bara for att imponera pa alla andra, sakert ;) Men det ar ju en tjej fran sibirien, Milicia, hon kan ju polska otroligt bra for hennes sprak ar ju sa similar polska.
Hmm, ibland glommer jag bort mitt modersmal, ar ibland lattare att sahga saker pa engelska. Snackar ju engelska hela tiden. Tanker pa engelska. Drommer sakert pa engelska ocksa... haha. Tur att jag har Kickan sa man kan snacka svenska emellanat. Annars skulle jag ha blivit galen.
Men, jag har iaf lart mig lite polska ord. Och sa forsoker jag forsta mig pa den polska grammatiken. Det ar det varsta jag har utsatt mig sjalv for. Hemskt! Jag fattar den inte. Jag fattar inte polska. Nee. Framtiden som polackpratare ser inte ljus ut.
Ar extremt pinknodig, men den enda toan i narheten ar jatteacklig. Finns inge papper dar heller....
Men ska hem snart. Ska forressten visa er hur lagenheten ser ut :) Den ar "Jattevacker"


Mitt o Kickans rum. Gissa vems sida som ar vems....? :P Hatar min sang, men nu har jag blivit forsiktigare sa plankorna inte aker ner under mig hela tiden. Kommit pa hur jag hojer plankorna sa jag sover hogre upp med huvet. Mkt battre.


Koket. Jag hatar den dar gasspisen. Litar inte pa den.... Gillar inte stolarna, kanns som de ska braka nar som helst. Gillar inte storleken eller fargen pa skapen heller. Men det duger... Typ.


Vardagsrummet, som bara bestar av en soffa som ingen sitter i. Alla ar i koket, toan, eller sovrummen.
Detta ar ett urtrakigt rum, som man bara befinner sig i nar man gar ut fran sovrummet eller ska in dit.



Detta ar dorren ut. Otroligt isolerad dorr. Rejala las ar det ocksa. Det ar faktiskt tva dorrar. en bakom som ar ytterdorren.

Ja, som jag kanske namnde forut sa ska vi nan dag mala om i lagenheten. Det kommer nog, hoppas jag, se mkt battre ut. Joannas man kom med en tvattmaskin for nagra dagar sen. Sag halvny ut, sa den kommer nog fungera battre an eran - mamma o pappa. =) Men en rormokare ska komma i veckan sa han o fixa, koppla ihop den. Var nat uttag eller sa som inte fungerar. sa det maste fixas innan vi kan tvatta. Har en hel del att tvatta nu, tur att jag tog med mig for mkt klader anda....

Ar ocksa tvungen att visa lite av varan omgivning ocksa.

Nan kyrka, tyckte att det var en fin bild at visa.


Detta ar nan kindergarden. Existerar manga manga dagis i Łodż. Men denna var da skabbig...

Skabbhuset.
Detta ar ett otroligt skabbigt hus som finns i narheten av var byggnad. De haller faktiskt pa o renoverar detta hus. Sag faktiskt en enstaka byggargubbe som hamrade i muren. Sag inte ut som han gjorde nan nytta dock...


Annu ett skabbhus, vi lever verkligen i slummen. Men det beror pa att just dar vi bor ar den allra aldsta delen av Łodż.


Undrat lange over vad detta ar. Ar det en skorsten? Och vad i sjuttsingen ar i halet..? Pa hall sag det ut som en dod fagel, men varfor i herrans namn skulle en fagel satta in huvet i halet och sedan bestamma sig for att avlida?


Har ser vi en typisk polsk bil, enligt vara termer iaf.
-Hur ser vi att att det ar en polsk bil?
-Pa lacken?
haa...ha.


Har ar vara bilder till buss/trem manadskort. Kickan ser alldeles for glad ut, tror det berodde pa nat Clement sa just nar jag tog kortet. Och jag ser bara allmant drogad ut.

Ja men nu har jag tankt att ga hem, maste pinka snarast. Det tar val 10 min att komma hem. eller en kvart kanske.
Tar 5 min att ga fran detta kontor genom stora gagatan till the trem, och sedan 10 min att aka sparvagn och sedan ga sista biten hem till slummen.
Ar otroligt hungrig, ska gora middag nar jag kommer hem.
Imorgon sa ska jag som sagt folja med Kickan till hennes kindergarden. Pa kvallen sa har mentorerna tankt att dra med oss volontarer pa nan partykrog eller nat sant.
Egentligen har jag inte lust, inte saker. Men vi far se. Kickan ar ju sjuk. Hemsk hosta, hon har sakert feber ocksa. Inte roligt att dra utan henne. Och jag kanner mig inte saker med de andra volontarerna annu. Speciellt inte med dem jag bor med. Tysk tjejerna ar ju hel konstiga, den ena ar hel falsk. Jag kan verkligen inte satta fingret pa det. men det marks att de ar yngre. Milicia fran sibirien diggar jag. Clement ar ju ett charmtroll. Men jag gillar Christine fran Danmark mest. Hon ar den mest naturliga manniska jag har mott. Helt lugn, stressar inte, alltid glad, hon ar en djup manniska. bast av allt ar att hon alskar Sverige. Hon ar helt sald pa The Knife som ar fran sverige, jag gillar dem ju inte. Inte min sorts musik, och jag vet Loys "Jag lyssnar bara pa dodsmusik" ;P
Men efter hon blev foralskad i det svenska bandet sa alskar hon allt med sverige. Hon hade langtat efter att vi svenskar skulle komma hit, hade t.om skrivit upp det i sin almanacka. haha =)
Men henne kan man verkligen prata med. Inte ...eh falsk som tyskarna.
Hon har talat om att hon verkligen vill bli regissor, hon ska regissera en kortfilm med barn, plus nat annat med nagra teater skadespelare. Ja hon har manga ide'er.
Jag sa att om hon vill ha en manusforfattare sa kan jag stalla upp. Men vi far se om den saken.. :)
Bara for att hon ar den hon ar, sa ar hennes volontar tid snart over. Hon aker hem nasta manad typ. saklart. och desa...tyskar kommer fortfarande vara kvar.

Nej men nu maste jag dra. Haller pa o pinkar pa mig.

Uppdaterar bloggen om nagra dagar igen, nar jag har mer att skriva.

Pus o kram pa er, over and out.

Pa pa, Nathalie (kan liite polska)

Fran Sverige till Finlad, slutligen i Polen

Allting borjade i Sverige dar jag och Kickan skulle motas pa flygplatsen. Forst hade vi ju lite problem att hitta varandra saklart. Jag kom med bussen och hon kom med taget sa, vi gick nog runt ett bra tag o letade efter varandra.
Vilsna och halvt stressade sa skulle vi checka in och sedan leta efter gaten. Det var inga problem alls kom vi fram till. resan till Finland gick kolugnt. Iallafall for mig. Jag lutade mig tillbaka och njot av det mest roliga som ar flygstarten saklart. Kickan satt skrackslagen, ja nastan..
Har ser vi Finland

Ja, vi flog da till Finland men det var tydligen lite problem, sjalvklart. Flyget var sa forsenat att planet vi skulle ta fran Helsingfors hann dra innan vi landade i Finland. Foretaget insag det sa de betalade en taxi och ett hotell at oss. En kvinna vagledde oss till en taxi som korde i nastan en timme till Laihto tror jag staden hette. Vi checkade in pa ett hotell som hette Alex Park eller nat sant. Otroligt bekvam sang och vi som inte hade atit pa hela dan insag till varan gladje att det var mat pa bordet i rummet. Matta o glada somnade vi och vaknade upp till en ny dag vi skulle foroka ta oss ur sangarna halv 6 pa morgonen. Taxin stod o vantade pa oss och vi skulle dra till flygplatsen tidigt for at forst hinna dit, checka in, hitta planet o allt.
Allt gick extremt smartfritt.
Nu var vi pa planet igen. Kickan satt pa helspann, och jag lag o sov. somnade flera ggr. Var sa extremt trott.
Tillslut var vi i Warsawa. (Ja, som ni marker sa finns inte det svenska alfabetet pa dessa tangentbord)
Vi hittade ut ur flygplatsen men nu kom kruxet dar vi skulle hitta bussen. Forst stallde vi oss dar det kom linjebussar men det var helt fel kom vi pa. Vi skulle tydligen ta en expressbuss, som var alldeles brevid. Och dar hade vi statt i ungefar en halvtimme i onodan och vantat pa en buss som aldrig skulle komma.
Naja, vi kom pa bussen, fick den icke-engelska pratande chaufforen att forsta att vi skulle till Lodz.
Det tog ungefar tva timmar dit. Under farden blev jag chockad maga ggr om. Det var sa manga hus och gardar som var nastan intill fallfardiga. Jag kunde inte forsta hur nagon kunde bo sa.
Mangt och mycket behovde verkligen rustas upp...
Nagot annat jag markte var att de inte hade nagra hagar till korna. De hade korna fastkedjade i oronen. En kedja var fastsatta i marken och satt fast i en ring i kornas oron. Usch, tyckte det sag hemskt ut. Riktigt djurplageri. Vad vet jag, de kanske inte har rad med hagar. Det ar ju dock Polen vi talar om.
(En annan detalj jag sag nar vi akte genom staden var att nan forort, eller gata eller nat sant hette Janki)   :)
Langst hela storvagen sa var det valdigt valdigt mycket appeltrad, alltsa appeltradsgardar och sant.
Sa det var hur manga appelstand langst vagen som helst. Och de hade inte manga kunder kan jag saga er. Inte manga som vill stanna sin bil och kopa frukt och sant.

Slutligen kom vi da till Lodz. Jag tankte "Herregud, hur ska jag hitta har, allting ar sa stort. Staden ar enorm"
Jo, staden ar verkligen enorm, mamma namnde nyligen att det bor 700 000 manniskor har.
Na, nar vi klev av bussen sa kom var huvudmentor Joanna och motte oss. Hon ar mycket trevlig och pratvanlig.
Hon visade oss lite snabbt nagra gator, och skjutsade oss till var lagenhet.
Jag minns min andra chock i detta land, och det var nar jag steg in i trappuppgangen till varan lagenhetsbyggnad.
Lukten. Lukten var hemsk. Mogel och fuktskador stank det, och vaggarna var forskrackliga. Vi akte hiss upp, vi bor pa den 9 vaningen. Hissen var ocksa skrammande forsta ggn. Trodde den skulle braka o allt. Na, det gor den inte. I hope.
Nar vi kom upp sa mottes jag av tva glada tyskor, som kastade sig runt halsen pa en och presenterade sig. Marit och Jana, som delar lagenhet med mig och Kickan. De ar trevliga och glada, men tyvarr sa har vi inte sa mycket gemensamt.  Ocksa sa ar det sa att dessa tva ar tyskar, plus att de delar rum och har varit har i Polen en vecka mer an vi - sa det ar klart att de hellre umgas med varann an the newbies. Vi har dock bara varit har i 4 dar. Men det var det intrycket jag fick iaf.
Fonstret i varat rum, innehallande Kickans fot...
Ja, nu kommer vi da till lagenheten. Tycker den ar forskracklig som den ar just nu. Vaggarna ar smutsvita, men de ska jag och de jag bor med snart mala om. Vi har fatt fargburkar och allt.
Allt vi har ar en soffa. Finns ingen tv, stereo, eller ngt sant. Tyskarna har en laptop och egen liten stereo med sig men det ar deras saker, jag vill inte anvanda det. Inte fraga efter det annu iaf, det kan leda till pinsamt obehagliga situationer som man ska leva med i 10 man framover.
Ja.. Ar mest arg over att det inte finns en dammsugare, det finns en sop, men ingen skyffel till. Plus att sopen ar halvt sonder. Var spis ar en gas-spis och jag hatar sadana spisar! Det finns nastan inget som ser eller ar frascht ut egentligen. Speciellt inte toaletten. Golvet ser halvnytt ut. Men det ar denna mogel-lukt pa toan som forstor allt.
Det ar ocksa mycket smadetaljer som jag vill gora nat at i denna lagenhet. krokar som borde sattas dit, saker som borde kopas, lite battre organiserat. Jag vill ha det frascht och prydligt men det ar fan omojligt i den dar lagenheten.
Kommer nog trivas dar en dag, nar man har gjort ngt at allt det man inte ar nojd med.
Kommer nu dela rum med Kickan, tyskarna delar pa det andra sovrummet. Vart rum, ja ser nog nastan likadant som tyskarnas. Medelstort kanske, men jag tycker det ar litet. Kickan, det egot, ;) tog den basta sangen. Min har en fjadermadrass som ar otroligt irriterande att sova pa. Tva av plankorna som ar under madrassen aker ner sa fort man satter sig ner. Ocksa irriterande. Kudden ar platt som en pannkaka. Suck...
Ja, det ar mycket som jag ska ta upp med Joanna imorrn. Mycket jag ska forsoka diskutera atminstonde.
Maste ju kunna trivas, ska ju sta ut med detta i 10 man pa ngt vis. Nej, men jag kan inte leva pa ett stalle dar jag inte trivs eller kan sova sarskilt bra.
Forsta dagen i lagnheten sa bjod tyskarna pa middag. Det var snallt av dem. Var ju sa hungrig. Hade inte atit nat den dagen heller. Efter det sa var jag otroligt trott. Tyskarna sa att det skulle vara en festival i centrum, och undrade om vi ville folja med. Alla andra volontarer och mentorer ville traffa oss. Men jag sa att jag verkligen inte orkade. Forsokte forklara att det hade varit tva tuffa dagar nu och att jag nu ville vila upp mig, antligen! De forstod mig som tur var.
Nasta dag pa fredagen sa kom Joanna och hamtade oss. Hon skulle kora oss runt och visa oss omgivningarna, for att sedan kora oss till forsta kontoret och ga igenom lite grejer. Hon visade oss kontoret som jag sitter i just nu. Det ar mest till for att vi volontarer kan sitta vid datorerna och sa. Det ar ocksa ett stalle dar man kan gora lite vad som helst. Om man har uppgifter att gora, inom sitt jobb eller sa. Det finns papper och sadana tillgangar om man har ngn form av workshop att gora.
Efter det sa kom varan polska larare, Iwona. Vi fick varan forsta lektion i Polska, eller Polackiska som jag rakar kalla det ibland :)
Vi, jag, kickan och en serbisk tjej Milicia fick lara oss lite "latta" basic ord. Som Jag heter, jag kommer ifran, jag ar, hej, tack, hej da, forlat. Allt sadant, men kruxet ar ocksa att vissa ord bor man bara namna till sina vanner, och vissa ord till de man inte kanner.. Sa det ar svart att veta. Uttalet ar helt annorlunda an hur det stavas. Otroligt svart att lara sig detta sprak ska ni veta.
Efter tva timmar eller vad det nu var, det kandes sa. Skulle vi till det andra kontoret. Det ar mer for de som haller i tradarna i denna organisation och allt. dar fick vi kontantkort till mobilerna, kartor runt Lodz, lista pa varan adress, och de andra volontarernas adress och telnr, vi fick matpengar, och sa skulle vi skriva pa lite papper om b.la var manadspeng och matpengar. Fick ocksa information om att vi alltid ska fraga efter faktura nar vi handlar mat pa alla mojliga mataffarer.
Sedan gjorde hon ett test pa oss. Poangen var vad vi skulle vilja jobba med. Det var ju tankt sa fran borjan att bade jag o Kickan skulle jobba med barn. Det var ju det vi trodde. Det sa ju Alexandra, var kontakt i Sverige som fixade oss hit. Men tydligen sa finns det bara en plats pa dagiset.
Iallafall, hon gjorde ett litet test. och jag tyckte det lat lite granna roligare att jobba for sjalva organisationen, gora research, kolla upp saker, skriva, hjalpa dem med ditt o datt, skriva ut det,. Ja, det lat lite roligare an att jobba med barn som inte forstar varken svenska eller engelska. Sa, jag ska anda jobba for ja, detta projekt, som de kallar FERSO fundation. Jag har egentligen ingen aning om vad jag ska gora, hur jag ska jobba o sa. Vet bara att jag borjar pa tisdag. Och imorrn ska Joanna visa mig arb.platsen.
Naja, jag ar nojd med det, jag var ju inte beredd pa det men det blir nog roligt anda. Iallafall vad jag tror.

Pa kvallen sa drog tyskarna med mig o Kickan pa denna festival som hade pagatt i flera dar. I fredags var den sista dagen. Det var en kulrut festival, innehallande musik. Det holl till utanfor Manufaktura som ar det storsta galleristallet, eller vad man ska kalla det, i Lodz. Kanske Polen, ar inte saker...
Vi akte sparvagn dit. Om man vill ta sig nanstans i Lodz sa maste man aka sparvagn, eller buss. Enklare att aka sparvagn, den kan ta sig fram hur som helst for trafiken i Lodz ar hemsk. Mycket svarare for bussar att komma i tid.
Men tro inte att det ar roligt att aka sparvagn. Jag hittar inte sarskilt bra. har ju bara varit har i nagra dar, sa det ar fortfarande otroligt svart. Men jag kommer att lara mig detta en dag, det ar jag saker pa.
Ja, vart var jag... Jo, vi kom da till denna festival. Traffade andra volontarer traffade Milicia igen som var pa lektionen med mig. Traffade sa himla manga med liknande namn, har knappt nan aning om vem som ar mentor eller vem som ar volontar. Det var en Kashia, en Asia, en Gosia, en till Kasia, Lukazs,och Catherine. Alla var glada att traffa oss nykomlingar.
Nar vi kom till scenen och horde musiken som spelades sa var forsta tanken urkult, det var sadan typisk urkults musik, mixad med lite polsk stamband.. Ja, man kan val sta ut med det tankte jag, det var ju trallvanligt det forsta bandet.
 Rumanskt folk-metal.
Det andra bandet var riktigt bra tycket jag. Jag brukar annars bara gilla finsk folk-metal, men detta var nan slags blandning av folkmusik, rock, metal, och trumpet. Allt i rumansk anda. ;) Var valdigt roligt att hora iallafall. Alla dansade och skuttade omkring. Inklusive mig med :) Ni ska se nar polacker dansar, de ser ut som galningar. Sag inte en enda olburk eller nat sant, nanstans och anda dansade de och betedde sig som om det hade druckit lite over kanten.
Polacker ar ett valdigt trevligt folk som garna hjalper och inte skams for dem de ar, frispirituella ar dem kan man saga.
Tredje bandet var urdaligt. Jag som hatar hip-hop och rap, fick sta och sitta i 40 min o vanta pa att skiten skulle vara over nangang. Jag o Kickan gick runt Manufaktura och kollade och tog kort pa vackra byggnader istallet.
De sma fontanerna sprutar vatten i olika farger.Lampor i olika farger byter nyanser i fonstrerna.

Kickan sitter i en roligt fargglad bank.

Mot slutet fros vi som bara den och langtade hem. Da langtade man verkligen till denna lilla, sunkiga lagenhet, till varmen. Men nar vi val kom hem o skulle lagga oss sa markte jag att det inte var sa speciellt varmt anda. Det verkar dra som bara den fran varat fonster. Maste tappa igen det innan vintern kommer. Annars kommer vi jamt vara sjuka.
Pa lordagen fick vi sova ut. Vi handlade lite mat pa en liten affar som inte ligger speciellt langt fran oss. Bara runt knuten ungefar.
Pa kvallen, runt sju sa skulle vi hem pa middag hos de andra volontarerna. De bor langt at helvete. Man ska ju fan korsa hela stan innan man kom hem till dem.
ja nu kommer vi till detta med forsta tanken igen... Forsta tanken jag fick nar jag kom till deras lagenhet ar, "vafan i helvete, kan man vara mer avundsjuk eller vad!!!??"
Deras lagenhet ar hur frasch som helst. jattemysigt, stort men anda trangt pa nat vis - men mysigt. jattefint, ni ska se golven, och tapeterna. Koksskapen, har aldrig sett snyggare koksskaps farger.... Och de har den nyaste elspisen! Och dammsugare! Kan ni fatta hur javla orattvist det kanns!!? De har varsitt rum ocksa, visserligen ar det en som maste sova i vardagsrummet men hon har bara satt upp ett draperi for att avgransa rummet...
De hade jattefint och frascht.
Forstar inte varfor inte alla volontarer har samma standard. Jag kan inte fatta det.
Vi hade kopt med lite grejer till middagen. Sa vi gjorde sallad, de bjod pa en drink, alla kanner alla forutom jag o Kickan saklart. man kanner sig verkligen utanfor nu i borjan.
Men vi kakade, och pratade. De ville veta mer om Sverige, och varfor jag hade valt detta, och vad jag har gjort tidigare.
Sedan kollade vi in youtube, diskuterade ditt o datt. Som alltid blev jag trott och langtade tills jag kunde sova.
Men efter ett tag sa kunde vi aka hem for jag o Kickan behover vara guider for att komma nanstans. Hittar inte utan dem.
Iaf sa kom man hem till den obekvama sangen.
Nu sa kommer vi till vad som hande idag. Vi fick a secret message for nan dag sen om att idag sa ska vi motas pa ett stalle vid kl tolv, och "att vi inte far saga det till nagon alls"
men jag o Marit skulle till samma stalle, det skulle vara " a galley that dont contains any art at all"
Det var alltsa Gallery Lodzka. eller vad det heter.
Vara mentorer hade kokat ihop en lek for dagen. Meningen var att vi skulle hitta lite battre. Det var nan slags james Bond lek, vi skulle vara hemliga agenter och vi hade fatt ett papper var i var grupp och skulle ga runt i den stora gagatan kallad, Piotrkowska. Uppgifterna var att vi skulle hitta statyer, malningar, och andra saker pa gatan och ta kort pa det.
20x30 m graffiti malning. Pa sidan av ett hus.

Den "hemliga agenten" pa en kista. Vi skulle se upp for hans penna


En polack med samma namn som den Schiller som gjorde Wilhelm Tell


Har sag jag en valdigt rolig gubbe gaende uppfor vaggen. Man ser fotavtryck efter honom.

Titta, manniskor i fonstren :) (malad pa ett hus)


Sag en skymt av den andra gruppen som hade helt andra uppgifter an vi. Milicia, Kickan, och Jana.


Tyskan marit, en av mentorerna Lukasz.             Den ena Kasia, Kickan, Milicia, Gosia, och en till Kasia.

Efter att ha fullbordat vara uppgifter sa skulle vi hitta en pizzeria dar alla andra vantade pa oss. Vi hade lite problem att hitta men det var lugnt. Vi betallde 5 stora pizzor i olika smaker, som alla delade pa. Var gott med pizza, efter denna stora resa genom Piotrkowska.
         
Danskan Catherine, som ar galen i Sverige.                The James Bond, alltsa Lukasz. Ville veta svar pa vara uppgifter.

Ja, efter middagen sa visade Catherine oss vagen till forsta kontoret sa jag kunde sitta har och uppdatera er i min blogg. Nu har jag nastintill skrivit precis allt som har hant de senaste dagarna. Jag tror inte jag vill informera er om varenda toalettbesok jag har gjort eller nat sant. Men jag har tagit med det viktigaste och mest minnesrika hittills.

Nu ska jag strax aka hem. Och jag langtar efter ett glas pepsi max. ( ANG kolla in den har bilden !)
2,5 liter pepsi max. Finns ej i SVERIGE, haha!

Kommer att uppdatera min blogg snart igen men det tar val kanske ett tag igen. Om ett par dar eller sa.

jag halsar sa gott till era alla, och onskar er en god natt. Det ska jag ha iaf. I min obekvama sang.

Nathalie

Kickan halsar till er alla med !

Sista sucken innan resan

Har nu levt som hemlös i ännu en vecka, men ändå inte. Bott hos syrran och hennes galna familj i drygt en vecka.
Det har varit både stoj, skoj och massanvändning av toalettpapper. Hmm, det där lät som om vi lever på toaletten hela dagarna. Nej, så är inte fallet. Förskylning är väl svaret. Har just blivit lite, lite bättre. Kan åtminstonde andas genom näsan igen. Det skräller inte lika mkt i halsen heller.

Bara för att jag tillfrisknar så blir dessa underbart konstiga och flummiga flickor sjuka. De har feber och allt möjligt. Jag ser det som en komplimang. De vill bara vara som moster ju!
Nej men jag hoppas flickorna blir bättre. De missar skolan och det är inte bra. De ska inte bli som moster...

Vi har gjort allt möjligt i veckan. Hostat, snorat, somnat i soffan... Plockat katthår från maten. Ja, mina katter trivs bra här ska ni veta förresten. De stortrivs, och har redan gjort sig hemmastadda genom att ha rivit ner en liten porslinsak som jag gav som doppresent till Fanny. Tyvärr var det försent så jag kunde inte skälla ut (det var såklart) Lou, hon hade inte förstått om jag helt plötsligt hade kommit farande med stora tunga kliv, hämtat andan och i utandningen låtit som en förbannad ljudinspelning från en mobil med dålig kvalité.
Hoppas syrran kan fortsätta med min uppfostran av katterna. De är ju dock tonåringar fortfarande...
Pam du får ta i med hårdhandskarna! Eller använd stay-away flaskan flitigt. Åtminstonde skäll på dem om de beter sig som bergsklättrare igen..
Ja, vart var jag..
Jo vi har ju gjort andra roliga saker också; diskat, dammsugit gräs från köksgolvet, druckit mängder av kaffe...
Kanske ska nämna roligare saker istället;
Alla fick en skruv lös för ett par dar sedan, tror det var i lördags. Så vi löste det genom att vi betedde oss som vilda skogsmullar. Och syrran ska klaga på att förra grannen spelade hög musik..!Haha! Vad gjorde inte vi då? Plus de eviga dunsarna av våra fötter från ovan som grannen under oss fick stå ut med i flera timmar. Stackars ryskan. Det blev ingen hejd på oss! Det var otroligt roligt. Och inte en droppe alkohol fanns i blodet heller! ;)



En annan rolig sak var att Pam fick upp mina ögon för Mäklarna. Jädrar vilken rolig serie! Fattar inte varför jag inte har sett det förut. Jag har väl bara tänkt att " Åh nej,ännu en tråkig svensk serie som tror sig vara i samma klass som andra stjärnserier..." Typiskt mig som vanligt att tänka i negativa banor.

Var förbi i Bockhammar i söndags och fikade till Karl-Eriks lycka. Affärerna har inte gått så bra denna sommar pga vädret såklart.
Valde genast deras huvudmeny som är kaffe och den-godaste-blåbärskakan-i-världen, med vaniljvisp. Yummy!
Fikade på övervåningen som också innehåller en liten loppis. Tänkte att jag skulle hitta nån bok, men det fanns tyvärr bara gamla dammiga, 50tals böcker. Eller vad det nu var. Jag gick mest efter vad boken fick väga, jag har det lite tajt med min packning - den får inte överstiga 20 kg!
Hittade dock ingen bok som jag fastnade för ändå. Ja, nu lämnar vi det där ämnet...
En annan intressant grej var att jag också har hittat den godaste lakritsklubban i världen. Han sålde mega-klubbor för 10 spänn. Men Fredmans är alltid snälla, klart att han gav oss allihop varsin klubba.
Efter fikan gick vi ner till Ebba Brahes lusthus, och som vanligt vandaliserade vi gästboken med våra namn så alla ska minnas oss för evigt. Ingen är väl intresserad egentligen om vem som har varit där eller inte. Men det är alltid kul att lämna små spår av ens existens.

Var i Fagersta idag också. Handlade tacos som vi åt denna afton. Mycket mycket superbt.
Hälsade på gamla farfar en bra lång stund också. Vi talade mest om vädret såklart. Fick svara på samma fråga i princip flera flera gånger " Hur ser himlen ut nu då?", " Regnar det än?" , " Har solen kommit fram" , " Behövs ett paraply...?"
Nej, det molningt och halvsjaskigt ute fortfarande.
Hemskt att tänka på att det är höst nu. Sommaren gick för fort förbi. Hann knappt få färg. Typiskt.
Ja, jag talade om farfar... Svarar gärna på hans väderfrågor. Han ser inte så bra som han gjorde för inte så längesen egentligen. Han ser knappt hur jag ser ut längre, men han känner igen min röst som tur är.
På hemvägen svängde vi in till Fredmans, och ringde på. Jag och syrran kände oss som två småflickor för vi frågade om vi kunde få köpa fler laktitsklubbor...! Har ni hört på maken. Jag är ju faktiskt 21. Ja, om några veckor. Men inte fan märks det inte..
Nåja, Karl Erik brast ut i skratt och sa självklart får vi det. Vi fick köpa alla som var kvar för halva priset om vi ville. Tjohoo, nu har jag färdkost till Polen. :)

Ja, på tal om Polen. Nu är det drygt 11 timmar kvar innan jag ska till Arlanda och bidra Kickan till en hjärtinfark.
Planet går runt kl 18 eler nåt sånt. Jag är faktiskt inte säker för jag kan inte läsa biljetten alls. Biljetten är i form av ett A4 papper som det står en massa skit på. Står inga tider eller destination alls på den. Totalt värdelös, men tydligen så är det biljetten iaf.
Men jag ska inte bli orolig i onödan. Det är bara att fråga vid incheckningen om vart och när planet går. Inga problem.
En annan sak som jag inte var beredd på förut är att jag och Kickan tydligen ska ta oss själva från Warsawa till Lodz. Och det är mellan 15-20 mil dit. Vi ska ta en buss, och vi fick en diffus vägbeskrivning om hur vi ska hitta till bussen, jag har ingen aning om när bussen går men det vet Kickan för hon har nyligen talat med vår kontakt. Jag har förresten fått två pinsamma lappar där det står på polska om vart vi ska nånstans som vi ska visa för antingen busschauffören eller för taxin om vi nu skulle missa bussen av nån jättejättekonstig anledning. (Skulle troligen vara att vi knappast hittar den rätta bussen...) Vi kommer se ut som fåniga turister. Men det är väl sånt man får ta, haha ;)
Nej men allt ordnar sig. Jag landar alltid på tassarna.  

Ska sova nu. Har dubbelkollat väskorna - om jag har allt. Men jag ska pricka av allt och se till att inget är fel.
Sedan bär det av till Köping imorrn där jag ska ta farväl av syrran som är så pass snäll att hon vill skjutsa mig dit.
Kommer försöka höra av mig på ngt vis till er alla när jag har kommit fram. Inte säkert att mobilen fungerar men annars så ska jag leta fram en gammal dator i nåt hörn.

Vi höres och önska mig Lycka till !

RSS 2.0