Redan forsta Advent

Inte tankt sa mycket pa att det ar advent och allt. Det var tyskarna som uppdaterade mig om detta imorse vid frukosten. . .
Vi tande ett varmeljus... :)
Men det ar otroligt att det redan ar forsta advent. Tiden gar verkligen fort !


Jahapp, sa vad har hant senast nu da?

I Torsdags sa var det avskedsfest for Kickan.
Det var lite jobbigt pa satt och vis. Kampade for att hon inte skulle misstanka nanting.

Avskedsmiddagen skulle borja kl 20.00 och vid den tiden satt bade hon och jag kvar har pa kontoret, hon trodde att det skulle vara ett mote har, eftersom jag sa att hon maste folja med pa ett mote under kvallen. Och jag satt och vantade pa svar fran Gosia eftersom jag inte visste exakt vart middagen skulle vara nanstans. Jag och Stefania kom overens om att overraskningen skulle vara i hennes, Nicolas och Ares lagenhet.
Adressen fick jag men jag visste verkligen inte hur man kom dit. Klockan hann bli runt nio nar Hanne antligen ringde och sa att man kan ta tram 7 och kliva av vid nastsista stationen.
Jag kliade mig i huvet och tankte att ja, vi far chansa. Drog Kickan till tramstoppet och vi fick vanta i en kvart pa sparvagnen.
Nar vi klev pa sa satt Gosia dar. Javla tur.
Kickan sa, "Jaha, sa du ska ocksa pa motet?"
Gosia tittade lite konfunderad pa henne, och forstod ingenting. Jag tittade menande pa henne. Gosia raddade situationen och sa att hon ska dit for att traffa sin pojkvan, sa. Snygg raddning.
Ja, tillslut kom vi till lagenheten och det vankades middag. Tyvarr var alla upptagna med nagot sa det blev ingen hejdundrande overraskning!  Men det blev trevligt anda. Jag lamnade Kickan till att chatta lite med folk eftersom jag skulle prata lite jobb med Gosia som vanligt. Plus att diskutera lite problem och sa.
Sedan bjods det pa pasta med nan slags tomatsas, ja det bor ju tva italienare dar bara sa ni vet;P
Efterratt var nan acklig vaniljpudding, smakar kartong tycker jag..
Kvallen gick ganska segt. jag blev bara trottare och trottare, till slut sa blev det valdigt sent.
Sa, vi alla samlades och rackte over present till Kick, som fick ett kuddfodral med en bild pa oss alla. Plus ett brev dar vi skrev lyckonskningar och allt mojligt pa vara egna sprak. Sa nu kommer hon fa ett jobb med att oversatta texterna, ja forutom mitt och danskans - de gar faktiskt att lasa. Men, hon har ju hela livet pa sig att forsta georgiska, polska och serbiska och tyska och franska och allt vad det var.
Men Kickan holl ett litet tal dar hon tackade och sa att det har varit tre minnesrika manader.

Klockan var mycket, Kickan tog farval av alla - det blev en massa kramar och lyckonskningar annu en gang.
Alla forutom de som bodde i lagenheten gick till nattbussen. Vi gick dit och stod och vantade. Tiden gick, och tiden gick annu mer. Tror vi stod dar nan timme eller nat, tills vi insag att busshelvetet aldrig kommer!!
Sa, jag och Kickan gick hem medans de andra foljde en liten bit pa vagen - de var ju tvugna att ta nan annan nattbuss. Vi alla bor ju helt utspritt runtom i Łódż. Marit och Jana har ju cyklar sa de behover inte tanka pa sparvagnar eller bussar.
Det tog ju sin lilla tid tills vi kom hem. Klockan var val runt tre eller nat.
Kickan gick och duschade och jag gick och la mig for att sova i tva timmar.
Vaknade och kande mig helt dod. Kickan stod fardig med packade vaskor och helt rod i ogonen - somnbrist.
Drack lite kaffe. Och skyndade oss till sparvagnen, vi hade inte behovt skynda oss - den ar ju alltid seg.
Akte till tagstationen runt 6. Satt och vantade i vantsalen ett bra tag, Kickan kunde inte sitta still. Tillslut blev det dags att ga till taget. K var orolig att det inte var ratt tag, men det var ju ocksa ett skal till att jag foljde med. Jag ville se till att det inte skulle bli nagot problem och om det skulle ha blivit nat sa skulle jag ha varit dar som stod och hjalp.
Tog farval. Vinkade som en galning och sedan drog jag fort som fan till trammen. Det var sa jadrarns kallt sa jag vill hem fort som fn. Akte hem, hoppades att allting skulle ga bra for svenskan. Var hemma i ca 40 min for att kaka frukost och tina upp fingrarna. Sedan bar det av till sparvagnen, igen... Suck, skulle at samma hall igen eftersom jag skulle till en skola och ha tva workshops. Holl pa att somna pa trammen flera ggr, och hade knappt koll pa vart jag befann mig och vart jag skulle kliva av.
Men, det gick bra. Jag gick omkring som en somngangare bara, men jag kunde prata och agera som en normal person anda.
Workshopen var som vanligt. Alla ar ju inte exakt samma, beror ju saklart pa eleverna.

Ok, pa kvallen sa var det staddags. Jag moblerade om i mitt rum, sa nu ser det mkt storre ut, eftersom jag slangde ut Kickans sang. Sorry girl. Men den ska sta i vardagsrummet, tyskarna tyckte att det var en bra ide. Sa finns det mer sittplatser och sa ser det nog lite mysigare ut om det ar fler mobler i rummet.
Stadade upp i rummet och fortsatte att stada i badrummet. For pa lordagen sa skulle det komma en massa massa folk eftersom det skulle bli german-dinnerparty.
Och det kom manga manga manniskor. 8 tyskar befann sig i lagenheten, tydligen hade de hittat tre tyska tjejer nanstans. Vet verkligen inte vad de heter eller var det kom ifran men de kom till middagen iaf.
Otroligt varmt var det hela kvallen, och jag var sa trott hela tiden. Men vi hade nagra undehallare hela tiden som holl mig vaken. Det blev salladsatnings tavling mellan Clement och den andra fransken Nicola.
Sedan sa var det krig med sopborstar och moppar och malarpenslar, de kastade vatten och ol pa varann. Jag skrek att de kan lugna ner sig eftersom det blir jag som maste stada upp skiten imorrn. Idag alltsa.
Satt och pratade mestadels med Gosia, hon var sjuk sa hon lag pa en madrass med en kudde ala Nath och vi pratade om hur hon hade det nar hon en gang i tiden var EVS volontar, och vad hon vill gora i framtiden. Tydligen sa vill hon forsoka gora nagot at framtiden i Polen. Sma droppar i taget, eftersom att vara feminist i detta land ar forskrackligt sa hon. T.om kvinnor ar emot det eftersom de bara trackar ner och verkligen inte lyssnar, elelr vill forsta. allt ska vara som det alltid har varit har. Men det borjar andra sig lite grann, berattade hon. For nagra ar sen sa var det skammigt for en man att se prydlig och ren ut, att bry sig om sitt utseende - manne gick omkring i skitiga klader och sag allmant ovardade ut. Men killar, och ja man tar mer och mer vara pa sitt utseende nufortiden.
Gosia berattade att nar hon var i Sthlm for nagra ar sen sa fick hon en chock nar hon sag en svensk man eftersom han sag sa prydlig och vardad ut! Haha
Intressant det dar.
Men klockan blev mycket. Hade garna tagit mer av den tyska maten eftersom den var jattegod, det var nan slags kalopslikande med nat pastaaktigt, och som dessert var det bakade applen med kanel och russin som fyllning - var inte lika fortjust i det.... Tyvarr fanns ingen mat kvar.
Sa, jag smog in i mitt rum och la mig. Ingen markte nat, hoppades jag.

I morse sa stannade tydligen nagra kvar. halsade Morrn morrn till en trott Milicia, Hanne, Clement och nan tysk tjej som jag fortfarande inte kommer ihag vad hon heter. De bjod pa frukost ocksa, vem tackar nej till det.
Resten av denna dag sa var jag pa rummet och skrev en hel del. Jag skrivit en ny lat igen - var langesen nu, men jag har val fatt tillbaka motivationen.
Och nu sa sitter jag pa kontoret och hoppas pa att Gosia ska skicka ett mejl eftersom jag maste veta nar aktiviteterna borjar imorrn pa Manufaktura.
Imorrn sa borjar forsta dagen pa Volontar veckan. Sa tva grupper ska dela upp tiden och vara pa manufaktura. Jag ar i den forsta gruppen, och vi ska forsoka prata med manniskor, informera om EVS och volontar arbete, forsoka fa dem att bli intresserade osv osv. Sedan ska vi ta ett foto pa dem, och om de vill sa kan vi volontarer vara med. Alla bilder ska senare visas upp pa Citrina nar festen ska hallas pa torsdag tror jag att det ar.

Pa tisdag sa har jag en kort kort workshop, dar jag o frenchy bara ska aka till en skola och prata mer om EVS och verkligen forklara hur allting gar till och hur de kan ansoka till att bli volontar och allt. Vad jag senare ska gora denna vecka vet jag inte. Som tur ar ar jag ledig fran mina vanliga workshops, sa nu har jag mer tid pa att forbereda dem. Jag maste fortfarande gora mer research om djurrattigheter och djurplageri och sant.
Ska ocksa bli intressant och se vad jag sjalv ska komma pa, plus sjalva amnet.

Ok. Nu har de ett mote har sa jag kan inte sitta har sa lange till tror jag.

Men god forsta advent, och jag hoppas alla mar bra och inte fryser ihjal sarskilt mycket. har i Polen har det blivit varmare, och snon ar helt forsvunnen. Hoppas att den inte kommer tillbaka heller for den delen...


Puss och Kram pa er, Saknar er och langtar otroligt mycket tills jag komme hem!

Fredagskvall

Och har sitter jag pa kontoret och har lajbans.
Andra ar val ute och super som vanligt forutom jag och Kickan. Vi har det mkt roligare och lugnare har pa kontoret framfor datorerna. Jag satt inne pa fejsboken och kom pa att det var torsdag igar, hjarncellerna arbetade ett sekund till och utbrast  "ar det fredag idag??"
Kickan tittade bara konstigt pa mig.. och sa "eh, japp det ar det."
Sedan sprang hon ivag o kopte en chipspase. Har inte atit chips pa flera veckor, men vi tyckte att det ar dags med lite chips, det ar ju for herrans sa kallade namn Fredag!
Skulle ha haft polska lektion idag men lararen ar fortfarande sjuk. Ar inte glad direkt att hon ar sjuk men jag mar mkt battre av att slippa det. Tycker inte om spraket sa varst mkt....

I mandags hande nat otroligt knepigt men det slutade roligt iaf!
Jag stressade som vanligt till min workshop. Kom till skolan i tid, som tur var. Sprang och pustade ut i larar-rummet.
Satte mig ner for att forbereda lite granna. Da kom min kontaktperson dar och halsade glatt, dock sa fragade hon vad i helvete jag gor dar - eller nja, hon svor inte, bara jag som anvander mitt stora och never ending ordforrad ;)
Jag sa " Ehm ,jag har ju en workshop har idag kl 10. 00."
Hon rynkade pa pannan och gick och kollade bland nagra papper.
Hon kom tillbaka och sa att det var tankt att jag skulle ha haft en workshop men att hon och min tutor hade andrat planerna med den klassen. Eftersom det ar en klass som ocksa studerar franska, sa da ar det ju bast att Clement har den klassen istallet for mig.
Jaha, sa jag. Men da kom lararen till klassen forbi och la sig i diskussionen. Hon sa att jag kunde ha en workshop anda eftersom eleverna tycker det ar jattekul att ha volontarer dar. (Jag tror de snarare tycker det ar roligt pa grund av att de slipper en vanlig lektion)
Jovisst sa jag, varfor inte?
Sa jag foljde efter lararen och entrade klassrummet, gick till katedern, la mina grejer pa bordet, tittade upp med ett halv-akta leende och sag till min forskrackelse att jag kande igen ca 10 pers av klassen. Lararen kom emot mig och skulle precis borja presentera mig nar jag viskade till henne att jag ar ganska saker pa att jag har haft minst halften av dessa elever redan. Tillade att det inte ar sa roligt for dem att ha samma workshop med mig igen.
Oj ack och ve sa hon da, men log till mig och viskade att jag kunde ha nan annan slags workshop med dem.
Eleverna borjade prata lite smatt mellan sig sa jag och lararen hade lite tid till att diskutera sinsemellan.
Hon sa att nu ar det bast att vara lite kreativa och flexibla har! Detta ar bra traning om jag vill bli larare. (Um, nope det vill jag ej...)
Hon kom pa iden om att de kan ha en workshop med mig. Forst tyckte jag att, jammen vafan, det ar val tankt att det ar jag som ska informera och undervisa dem. Men sa kom jag pa att jag redan har haft en workshop med dem redan, och att nu sa ska vi bara leka. Hon sa, lat dem arbeta denna gang, sa kan vi bara sitta ner, med benen i kors och dricka te under tiden.. Det lat som en bra ide. ;) Haha
Sa jag sa da forst tjabba tjena halla igen, sa att det hade blivit ett missforstand men att jag anda vill arbeta med dem idag. "Jag trodde da att jag skulle ha en workshop idag, men nu sa far det bli sa att ni ska ha en workshop med mig istallet."
De tittade konstigt pa mig men sag anda sa nyfikna ut sa jag fortsatte att beratta: " Sa ni far komma pa vad som helst att presentera, det kan vara om polen tex. Ni kan ha ett quiz, fragesport, ja nagon aktivitet som ni ska framfora for mig eller involvera mig pa ngt satt"
Delade in dem 4 och 4.
De fick ca 12 minuter pa sig. jag o lararen gick runt och gav dem sma ideer och sa.
Efter 12 minuter var det Show time.
Forsta gruppen hade ett sport quiz, dar de skulle beskriva kanda polska sportsman. Jag sa att jag knappt kan nagra svenska sportsman men att jag skulle forsoka.
De beskrev forsta personen men jag hade ingen aning. Sa att det kanske skulle vara lattere om de gav mig tre alternativ sa jag atminstonde kunde gissa.
Pa grund av tidsbrist sa kunde de bara beskriva tva personer, och jag gissade ratt bada gangerna - men det var bara for att jag ar duktig pa att lasa manniskor. Kunde lasa av killen nar han namnde det ratta alternativet. Men jag fick applader iaf :) Hehe
Andra gruppen skulle beskriva olika rum som finns i ett hem. och jag skulle gissa vad det var. "Vad i helvete tankte jag(som vanligt), det ar val anda lite for enkelt" Men tji fick jag, det var plotsligt en spraklektion, de oversatte orden till polska och jag skulle upprepa det. Har redan glomt hur man uttalar orden - suck.
Tredje gruppen fragade mig bara vad jag visste om polska regissorer och skadespelare. "ingenting" svarade jag. De sag sa ledsna ut sa jag fortsatte: "Har sa svart att komma ihag och uttala polska namn sa det ar lite svart att namna nagot namn just nu..."  Iallafall sa berattade de att Izabella Scorupko ar polsk. Jag hojde med ogonbrynen och sa "Jasa, det visste jag inte! trodde hon var svensk eftersom hon har gjort filmer och modellarbete i mitt hemland"
De sa att na hon ar polsk och att de trodde att hon bodde har. Informerade dem utan att lata alltfor hard mot dem, att jag ar ganska saker pa att hon bor i USA just nu.
Iaf jag sa att vi har sa lite tid och att vi maste ga vidare till nasta grupp, som skulle spela upp en scen - och jag skulle gissa vad det var for kant ordsprak. Jag fattade absolut ingenting av deras lilla scen. De flamsade sa mkt.
Under tiden grabbarna "spelade" sa var det en annan kille som gjorde streck pa tavlan, med antydan till att det skule bli hanga gubbe.
Jag sa att pa grund av min stupiditet sa vill jag prova the hangman istallet. (Later ironiskt...?)
Gissade till slut ratt - det skulle vara A friend in need is a friend indeed.
Nasta grupp skulle lasa upp pastaenden om vad som ar typiskt polen.
Jag skulle valja fran tva pastaenden som ar det ratta om en poslk person eller landet overhuvudtaget, t.ex:
Vad valjer man i polen, betyg eller jobb? Jag gissade pa skolbetyg, och det var ratt. Trodde jag inte. For jag hade inte fattat reglerna annu, trodde de fragade ut mig vad jag tycker ar bast att valja i allmanhet. (Ville peppa dem lite!)
Sedan borjade jag forsta..(De ar sa daliga pa engelska..) ett till exempel; Vad vill man studera for att fa ett jobb latt i polen; medicin eller ekonomi? Trodde helt klart att det skulle vara medecin, men kom pa i samma sekund att de har jattedaliga lakar forhallanden har, iaf ar sjukhussytemet kasst. Klart hade jag fel denna gang, alla i polen studerar ekonomi. (Men de verkar inte fatta att alla kommer inte att fa ett jobb inom ekonomi om alla ska utbilda sig inom det) men vad vet jag.
Till slut sa var tiden slut, gick fort det dar. Jag tackade dem och sa "I'll be back"

I tisdags hade jag en workshop som vanligt, och direkt efter skulle jag ta mig till Poleski, denna gang hjalpa Jacek med att forbereda infor workshops med larare. jag skulle stalla fram stolar, plocka upp grejer, duka fram fika, stada, bara saker, ordna ditt o datt, satta ihop parmar, klistra fast reklam blad pa allt mojligt. Ja, alla dessa grejer skulle jag gora mellan varje workshop han hade med lararna. Jag var dar fran halv 2 till 6 pa kvallen. Ni anar inte hur slut jag var pa kvallen. Men de bjod pa middag iallafall! Fick nat vegetariskt men det var atbart. ;)

I onsdags skulle jag ha haft workshop, men jag vaknade otroligt tidigt pa morgonen pa grund av att jag hade feber. Det hade blivit riktigt kyligt dan innan - var hemskt att ta sig till jobbet i den kylan. Iallafall, bade kylan och blasten gjorde sa jag blev sjuk under natten. Jag ar ju lite kanslig nar det ar kallt och dragit nar jag sover. Visst ar fonstret lagat nu men alla fonster drar mer eller mindre anda.
Forsokte sova lite mer, men runt kl 8 skickade jag ett meddelande till Mr Mońko att jag ar sjuk och tyvarr inte kan komma. Han skickade tillbaka lyckonskningar om att jag ska tillfriskna och att hela klasen halsade sa mkt.  Otroligt gulligt av dem.
Fortsatte att vila. Hade denna form av frossa och feber pa samma gang.
Skulle ha haft ett klubbmote (igen! dessa moten ar ju fanimej snart varje dag!) Men jag skrev till Gosia(uttalas Goschia bara sa ni vet) att jag inte kan komma. Som tur var FORSTOD hon! Kan ni tanka er va?!
Madde som tur var battre pa kvallen. Kan ju ha berott pa att jag var fullt pakladd med fyra fem lager klader, sedan att jag hade druckit kaffe och te precis hela dagen.


Och igar var jag ledig. Hade inga som helst workshops. Det var jatteskont!
Slappade mest hela dagen. Gjorde inget somhelst vettigt. Satt vid datorn det mesta av kvallen.

Jahapp, ska val snart hem. Har borjat spela poker nu ocksa pa facebook. Inte bara det att jag ar fast i andra spel pa fejsboken utan nu har jag hittat en annan spelsida - nat slags fantasy aventyrsspel. Skitakul i vintermorkret!
Har snoat riktigt rejalt idag, dock sa smalter det bara bort. Tur det, vill inte springa omkring i en massa sno nu ocksa. Racker med regn och rusk redan..

Ska bara informera om att langst ner under mina blogg-inlagg sa kan man trycka pa kommentarer och kommentera det jag har skrivit, capish?

Nej nu ska jag fortsatta och lyssna pa denna snygga grabb - gor den basta musiken i varlden. Och det tycker mamma ocksa ;)Eller, ja. Hon tycker dem ar bra, eller hur?
  Fy, om jag hade vetat tidigare att Sonata skulle en svang till Sverige igen, for en manad sen, sa hade jag akt hem ! Men det var val tur att jag inget visste. Skulle anda inte haft rad.


Puss o Kram pa er! Fran mig alltsa, inte fran herr Kakko....

Annu en sondag

Hur var det nu...? Jo i mandags och tisdags var jag ledig. Har ingen aning om varfor men det var val annu en religios dag eller nat sant, jag ar ju inte forvanad direkt...
Pa onsdagen hade jag ingen workshop, men jag ar ju inte ledig for det. Istallet tog jag mig tid till att skriva en liten artikel / info om klubben - vad klubben star for, historian och vad som skall ske harnast. Tydligen skulle vi satta upp den, plus lite foton fran de tva tidigare klubbmoterna utanfor kontoret har i en ...eh, vad det nu heter.
Pa torsdagen hade jag tva workshops pa en ny skola. En skola som ar ganska nara fran var Gosia bor. Jag hade denna gang inga problem att hitta den, alls. Eller nja, jag fragade en flicka var jag kunde hitta den. Hon tittade dumt pa mig och sa ' den ar dar!' . Oj ursakta, jag ar en alien i denna stad faktiskt! !

Men det gick bra. Om man nu ska tala i det hela alltet. Sista gruppen var ju bara storande, hade problem med att fa dem halla kaft for de skulle insistera och prata hela tiden medans jag forsokte lyssna pa vad en grupp hade att saga.
Till slut sa jag till glina att man haller tyst nar en person talar, och gav dem ett mordiskt oga. De holl tyst en stund iaf.
Efter ett tag pallade jag inte mer och fragade dem med att verkligen betona ordet 'quiet', hur man sager 'be quiet' pa polska.
Da blev de forst ivriga med att forklara och lara mig. Jag upprepade och hade en liten spraklektion.
En kille sa att det ar lattast att bara saga 'shut up'.
Jag sa "i mitt fall sa vill jag garna inte anvanda sadana ord, men i detta fall med sadana tjattrande elever som ni sa ar det bast att ta i lite hardare" och tillade, med glimten i ogat, ett "shut the fuck up".
Da garvade de sa bankarna rasade, men sedan sa hade jag deras fulla uppmarksamhet.

Runt halv fem pa eftermiddagen samma dag sa skulle det vara ett special klubbmote. Jora, nog var det speciellt alltid for de snackade bara polska hela tiden. Jag var ju tvungen att narvara eftersom jag skulle skriva en artikel, som jag inet har gjort an kom jag pa, om vad som har hant under denna dags mote.
Joanna var dar och hade en workshop med medlemmarna om hur man gor en workshop. Hon babblade, lat dem jobba lite och sa vidare, i 2, 5 timme! Efter det sa kom Łukasz och babblade om volontar veckan som startar om bara ett par veckor. gosia sa nagra ord ocksa. Usch, det var sa trakigt! Jag satt dar, drack juice, gjorde anteckningar fran vad jag forstod av vad de sa eller gjorde. Gosia kom forbi da o da och uppdaterade vad som har sagt eller sa, sa jag hade en liten hum om vad som hant.
Men som tur var hade jag Clement dar som kom och langade kakor da och da. Han satt ju battre till. Kakorna befann sig ju pa bordet dar klubbmedlemmarna satt och lyssnade pa Joanna, till en borjan intresserat, men senare med lite mindre energi kan jag lova... (Min energi forsvann efter de forsta 10 minuterna.)
Runt 9 sa var allt klart. alla hade gatt, allt var stadat och fint.
Och the club crew drog hem till min lagenhet, for det hade dukats upp till fest tydligen.
Som vanligt i detta alkis land...





Alla ser lika doda ut, jag var val som vanligt den nyktraste. Ja forutom Vazha, han dricker aldrig.



Clement var tatuerare for kvallen. Alla fick hjartan eller blommor, jag fick ett far som mer ser ut som en myra.

Łukasz fick den finaste taueringen. Haha

Det blev en liten fest pa varat rum ett tag

Danskan som forsokte sova i min sang, pga huvudvark. Gick nog inte sa bra sa lange det spelades metal.


Efter vilostunden fick jag leka makeup artist, och nu ar hon One of us..
"Med en eyeliner sa blir hon som galen" - Kickan ordsprak






Kvallen fortsatte med galenskap och morderi.









"Look, its green. Im serious!"



Kvallen slutade med att vi hittade Milicia sa har. Hon blev tvungen att overnatta.


Och sa var sagan slut.

Lordagen var bara allmant trakig. Satt pa kontoret mestadels.
Ingenting att gora. Var inte motiverad till att skriva varken artikel eller komma pa vad jag ska gora for ny workshop. Min Swedish workshop ar snart slut och vi maste borja forbereda en ny workshop och borja en ny vanda till alla skolorna.
Jag har funderat mkt pa om jag ska prata om djurrattigheter. Men jag vet bara inte riktigt hur jag ska fa till det. Inte det lattaste i varlden. Men jag far klura vidare...

Idag har det varit en lattsmalt dag ocksa.
At sen frukost, som blev lunch. Inte latt att fa plats i koket, inte nu nar Jana har sin syster pa besok ocksa.
Men jag har kommit pa saker att gora under tiden, eller nar jag bara har trakigt. Ritar och skriver ner saker som jag kan satta upp pa min vagg.
Jag har ju snart en till vagg att greja med. Kickan har bestamt sig for att aka hem och avluta sitt volontar arbete har.
Hon ska forsoka att aka runt den forsta december. Joanna ar pissed pa henne, men Kickan ska forsoka fa hjalp med hemresan av sin mentor, min tutor alltsa. Kickan sitter och pratar med henne just nu, nagonstans i Łódż.
Kommer att kanna mig ganska ensam till en borjan efter att hon har akt hem - kommer att sakna henne, men jag overlever. Klarar mig alltid pa egen hand, ja, for det mesta. Beror ju pa vad det ar for sammanhang. =) Haha
Men ensam kommer jag val inte riktigt att bli, de andra stannar ju har. Plus att jag kommer att aka hem till sverige, for att hamta nya krafter!
Sa vanta ni bara, jag ar pa vag!

Jag och danskan tog en svang till en park idag. Vi satte oss pa ett monument. Hon hade tagit med sig sin gitarr. Vi satt dar och spelade och sjong. Vi fick en liten publik ocksa. En hemlos man hade vagarna forbi, sa han fragade om han fick stanna och lyssna. Klart han fick det.
Vi kom pa en egen lat ocksa. Den heter "Dog food". Jag bad henne spela nanting, och sa skulle jag komma pa texter. Fick inspiration av att en hund kom farandes mot oss, och jag skrek pa skoj att vi kommer att bli hundmat, tills hundforaren skrek - och hunden andrade riktning.
"Dog food, dog food, we are all dog food.... We are meat. Singing meat, walking meat, talking meat. Dog has sharp teeth, and he will eat, us as meat. We will feed, him, with our flesh and beat, the owner for our meat"
Ja det var ju en helsjuk lat, men vad kan man annars gora en sondags kvall, sittandes i en park, med en gitarist bredvid och en stralande publik som den snalle hemlose mannen..?

Ok, nu ska jag antligen dra hem. kickan som inte har ngn nyckel, kanske star dar hemma oo vantar pa att bli inslappt. Hon har ju inga pengar pa mobilen som vanligt heller.

Pussar o kramar fran The Nut.

GRATTIS Pa Fars Dag!

Vill gratta pappa pa din dag idag. Har inga pengar pa mobilen sa jag kan inte ringa eller ngt sant.
Men jag hoppas att du har fatt tarta och riktigt mycket gosaker att smaska pa under dagen=)

Kom pa att jag har en del saker som jag glomde att skriva ner i bloggen sist.

Forrforra onsdagen, samma dag som jag hade fullt upp med en massa workshops och stadning pa kontoret sa var det klubbmote pa kvallen.
Denna gang slapp jag som tur var delta sa mycket och halla foredrag som vanligt, for Gosia hade bjudit in en underlig man som skulle forklara om ekologisk mat for oss och andra klubmedlemmar.
Innan vi borjade med matlagningen sa predikade han om att man bara behover mat fran naturen, han pratade en massa skit om mcdonalds, det hade jag inget emot, men han klankade ner pa pepsi(!) och det gar inte riktigt hem enligt min mening. Men han fortsatte snacka en massa skit om att man tydligen ska vara vegetarian for att man maste be naturen och djuren om forlatelse om man dodar ett djur. Man far tillatelse men man maste be dem om forlatelse forst.
Men han havde ur sig en stor logn om att manniskan inte behover ata kott osv. Han var lite underlig och otroligt konstig men anda rolig pa samma gang.
Tillslut efter det langa talet om mat, natur, gudar och forlatelse sa ville han att alla skulle hjalpa till och laga mat. Jag slapp, for jag skulle leka fotograf med Gosias kamera.

Klubbmote pa kontoret





Har ar den mystiske mannen, valdigt kort man forresten, som forsoker visa oss sina matlagningskonster.


Hurtiga tyskar


Tokiga svenskar och en James Bond



Jag vill ocksa tala om hur pass konstig Łódż ar. Valdigt underlig stad ska ni veta, och jag som har observerat den en ganska lang tid nu har en del att tala om vad som forsiggar pa gatorna.

  • I Łódż kan du se folk ga omkring med olburkar mystiskt oppnade mitt pa dagen. De ar inte sarskilt diskreta, de gar och dricker pa gatorna eller pa tramstopperna.
  • Trafiken ar hemsk. Trafikljusen ar helkonstiga. De ar inte sarskilt synkroniserade ibland och du vet aldrig om du skall bli overkord eller fa leva en dag langre. Nar det blir gront for bilarna i en fil sa kan de anda inte kora, eftersom det ar gront for andra bilar som tydligen far aka forst. Sa det spelar ingen roll om de har gront eller ej, bilarna aker hur som helst. Och sparvagnarna kan aka hur som helst, fast jag bryr mig inte sarkilt eftersom jag inte ar en bilforare..
  • Visst ar landet religiost ma ni veta. Inte nog med att de gar i kyrkan och ber och skvatter lite skumt vatten over sina finnar, de springer fram och tillbaka pa sina kyrkogardar 60 % av sin tid pa dagen. Forstar inte hur de har tid och RAD???
    Du kan se forsaljningsstand precis overallt langst gatorna vid kyrkogardarna, dar stackars gummor eller tvingade tanaringar sitter under dagen och saljer blommor och miljoner gravljus i olika former och farger.
    Forstar inte hur de har rad med att kopa nya blommor och ljus till sina gravar vareviga dag.
    Men jag tror att det var nan som sa att om det har ngt med religion och katolik amnet att gora sa far de bidrag av staten. Helsjukt.
  • Nar du gar langst Łódz gator sa kan du bara nastan bli halvdov genom att hora det eviga klappetiklackandet.
    Nastan alla kvinnor gar omkring i hogklackat, och kjol. Spelar ingen roll hur kallt det ar, de ska anda ga omkring med bara ben med dessa klackar i olika hojder. Polen ar ju ett fattigt land och folket har inte sa mkt pengar, sa jag forstar inte i denna fraga heller hur de har rad att lagga ner sa mkt pengar pa mode. Fast, skor ar ganska billigt har sak ni veta, om vi jamfor med Sverige dvs.
  • Jag ska bara inte klaga pa landet, finns positiva saker ocksa. Men det ar ju en konstig sak tycker jag att polacker ar sadana hjalpsamma manniskor. De verkar bli glada over att fa hjalpa och visa nanting om man inte forstar, och de blir annu gladare om man forsoker prata polska med dem.
  • Hyreshusen har ar underliga, men de gor en glad. De byggnader som ar renoverade ar malade i sadana glada farger och monster. Ser verkligen inte stilfullt ut, istallet fargglatt och roligt.
  • Langst gatorna kan du se manga forsaljningsstand. De kan salja precis vad som helst for att overleva. Allt fran begagnat till splitter nya grejer. Egentligen ar det olagligt for dem att salja pa gator och i korsningar men poliserna ser genom fingrarna just for att de vet att dessa fattiga manniskor inte kan overleva pa andra satt.
  • Har observerat att det bara ar man som kor bussar, taxibilar och sparvagnar. Men igar sag jag for forsta gangen en kvinna kora en taxibil. Sag ocksa en kvinnlig vakt, en mkt bitchig kvinna om man ska vara arlig, dock sa var hon sakerhetsvakt pa en parfymaffar.
  • Om ni ngn gang besoker denna stad, forsok att se upptagen ut nar ni gar langst Piotrkowska. Annars blir ni attackerad av pappersmanniskorna. De springer efter er och tvingar er se pa nar de ater papper!!
    Nej da, haha :)
    Mellan 8-14 under dagen sa star de och delar ut flygblad och reklam. Otroligt irriterande, de riktigt trycker ner papper i handen som du anda bara lagger ner i vaskan och inte laser. Och nar du val har gatt genom hela gatan sa har du 5 kilo papper i vaskan...


Allihop

Och pa tal om konstig stad sa sag jag och kickan ngt roligt igar. Forst sa hade vi en liten fest hemma hos oss innan vi drog till biblioteka, en mysig pub, vi var bara dar ett par timmar innan jag blev sa himla trott. Maste ha berott pa att jag inte sov sa bra natten innan eftersom jag inte sov pa min extra madrass (tva dagar innan hade jag fatt en madrass som ligger over min obekvama fjadringsmadrass, sover mkt mkt battre med tva madrasser. Men dagen innan sa kom en van till Marit pa besok och behovde nat att sova pa. vem maste offra sig? Om inte min rygg!)
Naja, vi bestamde oss for att aka hem. Vi missade sjalvklart den forsta nattbussen, sag den fara ivag ett par meter framfor oss. Vi gick nan kilometer bara for att vi var sa patetiska och trodde att vi kunde GA ikapp den.... hmm.
Iallafall sa hann vi en bit och satte oss ner for att vanta pa den andre bussen som skulle komma om 25 minuter. Vi satt dar och fros, kissnodiga, arslerna halvt bortdomnade av kyla, trotta, forskylda, kickan hostandes sa jag kunde hora hennes stackars lungor dallra av skrack pga forskylning och cigarettrok, inte nog med det sa hade jag halsbranna. Usch och fy. Far alltid halsbranna nar jag inte har atit pa lange, eller inte atit tillrackligt.
I var roliga stund sa borjade jag skratta pga av att vi var sa, som jag namnde innan, patetiska.
Men, jag skrattade annu mer nar jag sag en annan manniska som var mkt mer patetisk.
Jag sag en man med mossa, vantar, vinterjacka, och kangor. Men inga byxor. Gick med rumpan helt bar, vinglandes forbi busstoppet. Sedan la han sig for att sova i busskuren en bit bort. Tva minuter senare kom en security bil, tre man med gula uniformer stallde sig i varsin matcho stallning innan de gick los pa den stackars byxlose mannen. De hjalpte han in i bilen och slirade darifran. Undrar vad som hande med den alkisen...

Imorrn ar jag ledig, i overmorgon ar jag ledig, dagen efter sa ska jag bara fixa nanting for klubben, tror jag ska skriva en liten artikel och ett slags reklamblad sa folk blir intresserade och vill bli rekryterade, eller nat...
Kanns skont att ha lite ledigt fran all denna workshop och tonaringstjosandet.
Imorrn kanske vi tre kvarvarande manniskor i lagenheten ska mala klart i vardagsrummet. Marit ar for narvarande i Krakow med Milicia, de halsar pa folk de kanner eller nat. Skont att slippa henne for ett tag, hon ar lite for mycket ibland. Och man stor sig mkt latt pa den manniskan. Ni skulle bara veta.
Som jag sakert har namnt, eller kanske inte, sa kommer mitt talamod att brista en dag och da ar det synd om den lilla flickan. Fast hon tror sig vara sa vuxen, sa vuxen...

Kanske ska ata kebab idag. Tror tyvarr att jag kommer fa halsbranna av det men jag far offra mig.

Puss o Kram pa er, och speciellt till lille far.

Tva langa veckor

Borjar faktiskt bli otroligt van att jobba med workshops nu.
Kommer ihag tiden i skolan.. Har alltid hatat att sta infor manniskor och redovisa,eller overhuvudtaget prata infor 20 pers.
Det var ju ett av skalen till varfor jag skolkade sa mycket i skolan minns jag. Hade val inte fobi direkt, men jag var sa radd att skamma ut mig sa jag gjorde vadsomhelst for att slippa sta dar och kanna mig som en tomat infor klassen.
Nej nu ar det nastan nat av det naturligaste jag kan gora. Jag ar fortfarande en lyssnare, denna tysta och lugna manniska som bara talar nar hon har nagot vist att saga, men anda sa kan jag nu sta infor 30 pers och snacka skit.
 Kanns skont att utvecklas utat istallet for inat.

Haft ett rent helvete de senaste tva veckorna, egentligen sa var det bara rent forjavligt vissa dagar.

Onsdagen forra veckan borjade jag ha workshops pa en ny skola. Problemet var att hitta dit.
Aka ratt tram och hitta gatan var inga problem, jag fragade manniskor om vart jag skulle ga. Visst traffade jag inte pa nagra manniskor som snackade engelska, eller ingen svenska heller for den delen.
Men att hitta skolan var ett stort problem. Till slut var jag tvungen att ringa lararen och saga att jag kommer att bli sen for jag hittar inte skolan. Han forsokte forklara for mig hur jag skulle ga, men jag forstod inte. Monko sa att jag borde tala med Clement eftersom han var dar och hade haft en workshop redan. Nej nej skrek jag inombords, ska han forklara pa sin knackiga engelska hur jag ska ga? Precis som jag forvantade mig horde jag knappt vad han sa, pga bade hans accent plus att det var dalig mottagning saklart.
Jag sa att jag skulle forsoka hitta och komma sa fort som mojligt. Han sa ngt om att han skulle ga och soka efter mig runtom skolan eftersom jag befann mig nara men anda inte kunde hitta skolan.
Men. Av ett under sag jag en ung manniska, och hurrade eftersom nastan alla unga manniskor kan ett par ord engelska iaf. Ett mirakel hande nar jag fragade henne om vart skolan lag, hon gick pa den skolan! Sa det blev raka vagen till Liceum(highschool) XXX I, som den heter.
Utanfor sag jag frenchy strosa omkring och leta efter en bortsprungen svenska.

Lararen, Monko eller vad han nu heter var en riktig kuf. Men en trevlig sadan. Han var lite speciell.
 Under tiden Clement hade sin workshop sa satt jag o Monko och tittade i en skol-arsbok, och tittade aven i en bok han hade satt in bilder pa sina skulpturer och diverse.
(Jag rakade saga nagra trevliga ord om hans verk han hade uppsatt i klassrummet nar jag kom dit)
Det var ett mycket mysigt klassrum han hade ordnat. Det hangde bildack i taket, afrikanska skulpturer han hade gjort stod i en stor mork bokhylla langst vaggen bakom alla skolbankar. Pa ena vaggen hangde en rad med fina tavlor.
Mycket intressant man.
Han tog kort under tiden jag hade mina tva workshops. Han skulle skicka dem till min mail sa han men jag har inte fatt dem annu, synd eftersom jag ville ladda upp dem till mitt inlagg idag.
Ok, men det gick otroligt bra med mina foredrag. Hade som vanligt min Swedish workshop. Forst ska de som vanligt rita vad de vet om Sverige, sedan ska varje grupp skriva ner allt de vet om sverige. De kommer alltid med intressanta teckningar dar de ritar de mest underliga saker t.ex lejon(??) och Yeti(visste inte att de fanns i Sve), eller totalt typiska saker som t.ex Ikea och snoflingor.
De ritar ofta blonda flickor med blaa ogon, och nar jag papekar det och drar i mitt svarta har borjar de alltid skratta.
Som vanligt fick jag applader nar jag forsoker prata polska med dem. Och har alltid skitroligt nar jag leker musik quizet med dem. Har dock borjat med en ny sak for att dra ut pa tiden. Jag brukar alltid fraga tonaringarna om de har fragor till mig, men oftast sa brukar de inte vaga. Sa nu tvingar jag dem att fraga pa detta satt att varje grupp ska skriva ner en fraga eller mer som de vill veta om mig eller Sverige och sedan stalla dem till mig efter tiden ar ute. De far ca 3 min pa sig att komma pa dessa intelligenta fragor.

Pa torsdagen kom jag totalt forsent till min workshop pa katolska skolan. Jag skulle denna gang aka helt sjalv till skolan. Valde att aka tram dit men det skulle jag inte ha gjort. Bara for det sa hade de stallt in just den trammen, nr 8. (Det ar kaos i hela stan eftersom de bygger om precis overallt!) Den ska egentligen svanga, men akte rakt pa.
Da tankte jag, vad i helvete - har jag klivit pa fel tram??
Nej det hade jag inte, for efter att jag trodde att jag satt pa fel tram sa hoppade jag av vagnen efter narmsta stopp och sprang tillbaka en kilometer for att springa till kurvan(anvand inte detta ord i polen for det ar bannat....) dar ratta sparvagnen ska aka forbi.
Nej den kom aldrig. Gud vilken panik jag hade. Nej nej nej tankte jag. Smsade till Gosia och sa att tramen kommer aldrig och att jag ar totalt forsenad och att jag var otroligt stressad och visste inte vad jag skulle gora. Hon svarade att hon hade ringt och pratat med dem och att de hade satt upp en ny workshop runt kl ett istallet med den andra gruppen i samma klass.
Deprimerad akte jag hem och forberedde mig for eftermiddagen. Denna gang skulle jag ta bussen dit istallet, de gar att lita pa minsann!!
Jag kom ca 20 min for tidigt eftersom jag ville se till sa jag inte kom forsent pa ngt satt.
Hade tid till att prata med den nya lararen. Hon var valdigt trevlig, hon hette Gosia forresten. (Alla kvinnor verkar heta nanting med -sia i slutet.)
Vi pratade om livet, hon ville veta mer om jobbet som volontar, varfor jag valde att bli det, hur det ar i sverige.
Jag fragade henne om hon alltid hade velat bli larare, det ville hon verkligen inte, och hon ar fortfarande inte sa intresserad av yrket Hon berattade att hon har aldrig valt en egen vag i livet, allt har alltid varit utstakat for henne. Nog darfor hon inte trivs sa bra, sa hon.
Sjalva workshopen var helt ok. Otroligt liten grupp dock men det var bra, for de var inte sa hogljudda sa jag ar tvungen att hoja rosten och be dem vara tysta nar jag pratar.
Efter lektionen blev jag utsatt for en besynnerlig konstig pojk. Jag plockade ihop mina saker och han kom upp till mig och fragade om jag hade tid att prata. Klart jag hade det. Han har val intressanta fragor trodde jag.
Han ville att jag skulle forsoka upprepa en fras pa polska, lararinnan Gosia som stod bakom honom fnissade och skakade pa huvudet. Jag gav henne en blick, hon ryckte pa axlarna.  An en gang denna dag tankte jag ' Vad i helvete'.
 Jag svarade att det ar for svart for mig att prata polska.  Han forstod det.
Sedan fragade han hur gammal jag var. 21, sa jag. Pojkstackarn bojde pa huvudet, men tog nya tag och fragade vart jag bor. Jag svarade fort " I Sverige menar du, jo jag bor i en liten stad i norra sverige. Solleftea heter den."
han tittade konstigt pa mig, men hade anda detta besynnerliga oskyldiga pojkleende.
Han fragade om han fick sjunga nanting for mig. Jovisst svarade jag. Da sjong-rappade han nanting pa engelska, jag stod dar och log, jag holl pa att borja skratta flera ggr men jag ville inte gora han ledsen, stackarn.
Jag sa ngt uppmuntrande om att han kanske kan bli en rappare eller nat om han ville. Joda sa han.
Sedan tillade jag att jag maste ga nu, att jag maste skynda mig hem.
Han sprang ivag, sag ut som han skulle borja grata eller nagot.
LararGosia sa att han verkar vara lite speciell. Inte radd for nanting.
Inte nog med det. Vem moter jag inte pa bussen om inte den dar pojken?
Sjalvklart skulle han saklart befinna sig pa samma buss som jag fastan det finns massor av bussar som gar forbi dar?
Jag suckade och halsade pa honom. Han hade en tjejkompis med sig som han presenterade.
Men vi tjattrade pa ett tag om skolan, han ville veta mer om varlden sa han, han verkade tro att jag reser runt i varlden och jobbar med barn. Herregud nej sa jag, reser bara runt har i Łódż och jobbar med tonaringar som ni.
Han trodde ocksa att jag bodde pa hotell, och undrade tillslut om jag har pojkvan.
"Sjalvklart har jag det, sa jag, men han ar kvar i Sverige, kunde inte ta hit honom. Han skulle ha blivit uttrakad over att bli lamnad hemma varenda gang jag ar pa skolorna och jobbar"
Sedan skulle han och tjejkompisen antligen kliva av och jag kunde antligen sitta pa helspann och halla utkik efter min avstigningsplats.

I mandags missade jag en workshop totalt. Men det var pga ett misstag mellan mig och min tutor. Fastan hon ar duktig pa engelska och babblar(for)mycket sa poangterade hon inte att jag skulle ha en workshop pa katolikskolan i mandags. Jag trodde helt att jag var ledig. Jag tror att jag visste om det, nanstans i hjarnan men inte tankte pa att jag skulle dit o jobba. Jag tankte bara att Gosia skulle aka till den nya skolan och prata med lararna den mandagen. Det var det enda jag tankte pa, och trodde darefter att jag var ledig och hade sovmorgon for en gangsskull.... Nope. No siree.
Det var sa hemskt! For jag vaknade ganska tidigt egentligen, helt utvilad, glad for en gangs skull. (Tank er!)
 Efter en seg och utmarkt frukost sa skulle jag borsta tanderna, da ringer min underbara tutor(tyckte jag just da) och fragar hur jag mar och om det har hant nagot. Nej jag mar fint, allt ar finemang med mig, inget allvarligt har hant an pa lange sa jag pa skamt.
Skolan ringde och undrade vart du var, sa hon. Ah herregud, vafan ar det nu da tankte jag.
Hon forklarade att jag skulle ha varit dar i morse, jag forklarade att jag inte visste och hade missforstatt precis allt.
(att det var pga for lite info papekade jag inte, da skulle det nog borja knaka i fogarna i denna boss och volontar relation)
Hon sa att lararna var ok med det men att de ville att jag skulle komma sa snart jag kan nangang i de narmaste veckorna. Sa det var ju skont att hora att de inte var sura pa mig...

Dagen efter hande det nagot jatteroligt igen.
Pga av att vi hade dessa nyckelproblem i var lagenhet sa kom jag ivag 15 min forsent. Jag tankte da att det inte var nan fara eftersom det var 1,5 timme tills min workshop skulle borja. Fan heller!
Det ska da alltid vara nat problem i denna stad.
Jag har ju som ni kanske kan forsta stora problem att hitta i denna stad, tror ni inte att jag har storre problem med att hitta en ny skola, pa egen hand???!!
Min tutor forstar inte det... Jag fick ingen vagbeskrivning av henne heller. Eller ja, hon sa att jag skulle kliva av bussen i Traktorowa, sedan ga tillbaka 3 minuter, sedan ga over gatan och efter 10 min sa har jag skolan pa hoger sida.
Otroligt bra vagbeskrivning Gosia, tack sa mkt.....
Jag klev av bussen, kollade pa kartan, vande pa kartan, kliade mig i huvudet, tittade upp, och fattade absolut ingenting. Ok, da fick jag val forlita mig pa bara kanslan da. Nej inte funkade det inte. Jag gick eh, ja " tillbaka" en liten bit, gick over gatan. Tankte att nej detta ar helt fel. Fragade en person om vagen, hon pratade svenska, skojade bara, polska. Hon sa ngt om att jag ska ga over stora vagen, hon raknade till 3, betydde antagligen att skolan ar nanstans vid tredje infarten.
Dziękuję sa jag och stapplade ivag igen. Gick over vagen, vande efter 3e infarten. Dar sag jag bara nat magasin eller nanting. Jag svor lite granna, sag ett nytt offer att fraga vagen om. Han sa ngt om att jag maste ga at det hallet, betydde alltsa att jag skulle ga tillbaka(!) Suck.
Gick over vagen igen...
Hittade en gumma att fraga vagen om, ingen engelska. Hon forstod att jag inte fattade polska, hon grabbade tag i en man, och han forsokte forklara efter att ha sett vilken adress som stod pa mitt papper. Jag fattade inget vad han sa.
Men jag sa att jag forstod, tackade och stack ivag sa fort som ogat. 15 min var kvar innan lektionen skulle borja, jag svor lite mer, ringde lararen pa min svenska mobil eftersom alla pengar var slut pa det polska kortet.
Hon var orolig och forsokte forsta var jag befann mig. Jag forklarade att jag stod i en vagkorsning mellan Traktorowa och rojna. Hon beskrev hur jag skulle hitta skolan, jag sa att ok jag ska forsoka. Jag gick till slut runt i cirklar, sonderstressad och hjartat i halsgropen, dock sa hade jag inte borjat grata men det var nara ett tag mellan paniken och kanslan dar jag bara skiter i allt och aker hem. Iza ringde igen och sa att hon har skickat ut hela skolan pa skallgang efter mig. Nja nastan, hon skickade ut en elev, sa hon ville veta hur jag sag ut..
"Hmm, ja, jag har svart har, svarta byxor, svart kappa, svart vaska, dock en svartvit halsduk."
 Hon skrattade och sa att jag skulle halla utkik efter en pojk i brun troja med bokstaver pa.
Eeh ok, som om inte alla unga man har sadana trojor pa sig....?
Jag strosade omkring lite har och lite dar, fattade inte vart jag var. Sedan kom en kvinna fram till mig och fragade Nathalie? Yes! sa jag. Det var lararen Iza.
Hon visade mig till skolan. Den var bara i narheten av motorvagen... Hur latt som helst att hitta. Dock sa ar det svart att se att det ar en skola eftersom det ser ut som ett ruckel. Gammal tegelsten av samma farg som damm.
Vi motte en kille som var den utsande. Han var anfadd men hade krafter kvar att halsa.
Insidan av skolan paminde lite om den katolska men var nagra grader fattigare bara.
Klassrummen var dock storre. Eleverna var trevligare ocksa.
Pga att jag var sa kraftigt forsenad sa stallde vi in den forsta workshopen som skulle ha varit fran 10 till 10.45.
Iza fixade sa jag kunde ha lektion med samma grupp fr 11.00 istallet. Och sedan ha den andra workshopen direkt efter i original tid, alltsa 12. Sa allting blev ordnat, no problemos.
Jag korde mitt race och stack hem.
Hade tva workshops dagen efter pa samma skola. Kom 50 min for tidigt..haha.
Men tutorn Gosia ringde och vi sackade i en kvart. Hon undrade hur det hade gatt dagen innan. Jag berattade for henne allt som hade hant, och hon sa att hon ar radd att skolan ska tro att jag och hon ar oansvariga och jag inte kan fortsatta sa har.
Da tande det till av bara fan, nu far det vara nog med att vara trevlig och forstaende ! Sa ifran och berattade att jag inte kan ra for att jag inte ar sa duktig pa att hitta ett helt nytt stalle med hjalp av en karta och polackpratande folk att fraga vagen om. Jag kan inte ra for att jag inte kan fa battre hjalp med att hitta till en ny skola. Jag kan inte ra for att jag hela tiden har haft otur med forsenade eller installda sparvagnar, att mina rumskamrater inte har nyckel sa de kan lasa lagenheten sa jag maste stanna kvar for att se till sa det ar last. Jag kan inte ra for att jag inte ar van att bo i en sadan har gigantisk stad. Im a goddamn countrygirl!
Efter att hon kunde fa en syl i vadret sa sa hon att hon skulle forsoka att forsta.... Hon skulle forsooooka.
Hon tillade att hon inte har tid att folja med och visa vagen, att hon har ett universitet att plugga i.
Hade nastan lust att fraga, vafan i helvete jobbar du for ferso da om du inte har tid att folja med dina volontarer och se till sa de inte gar vilse och kanske rakar ut for nanting?

Ah, Jeez Cheese dessa polacker vettni. De ar otroligt trevliga och snalla med forstaende..? Iaf en av dem ar inte sarskilt forstaende nar det galler andra manniskor. Det enda hon bryr sig om ar naturen verkar det som.

Igar var jag ledig. Ungefar. Hade polack lektion, sa det forstorde hela dan. men, men men efter lektionen sa kom antligen JOanna och hade organisations mote - betyder pengar!
Efter motet hade vi varsitt litet mote separat, vi langade fakturor till henne och hon langade pengar till oss. Meningen var ocksa att hon ville byta ett ord med vissa.
Hon ville t.ex veta hur det gar for mig. Hon hade antagligen hort alla dessa workshop handelser som har hant pa sistonde. Jag berattade allt for henne. Och hon forstod. Hon berattade for mig hur svart det var for henne en gang i tiden att hitta overallt. Hon hade t.om gatt till ett dagis och haft en workshop med fel barngrupp. Haha! Inte hant mig annu, dock.
Naja, jag o Kickan firade att vi hade fatt pengar pa KFC. Vi var sa hungriga. Efter svalt och pengasnaleri sa kunde vi antligen frossa i mat! Plus, att vi gick till en billig mataffar som vi upptackte forut, och stor-stor handlade.
Ar sa harligt att ha mat i skafferiet igen :)

Ikvall sa har jag ingen aning vad som ska handa egentligen. Pendlar mellan att vara hemma och slappa, eller ga pa nan maskerad grej. Danskan vill att vi ska komma o ata middag hos henne forst och sedan dra nanstans och mingla eller nat sant. Kanske bli kul, om man bara hade lust. Fast, man kanske far lust senare ikvall.

Som manga har hort sa har jag en del problem att komma hem till jul. Organisationen stodjer inte hemresa till jul sa det maste jag betala sjalv. Jag vet inte om jag har rad att betala bade flygbiljetter och bussbiljetter hem, plus att ha rad att aka upp och ner for att halsa pa alla.
Det enda jag onskar mig i julklapp ar hembiljett. Att jag far traffa er alla i jul.
Inga materiella klappar, for det ar inte min stora onskan, plus behover jag inte nar jag anda bor i ett annat land.

Men nu maste jag hem for att ata middag antligen. Borjar fa huvudvark och det betyder att jag behover mat.


Stor kram till er alla !

RSS 2.0